Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι “τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο” διατηρώντας τα παράλληλα σταθερά στο 5,5%. Ωστόσο, οι τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής “περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και μειώνουν την πληθωριστική πίεση όπως απαιτείται”, ανέφερε.

Η ανακοίνωσή αυτή μάλλον απογοήτευσε τους επενδυτές που αναζητούν σημάδια περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ έβαλε σε πτωτική τροχιά και το τοπικό νόμισμα. Το σχόλιο της τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση του Αυγούστου υποδηλώνουν μικρότερες πιθανότητες να αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο, δήλωσαν οικονομολόγοι στο Bloomberg.

Ενώ η τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός είναι “πολύ υψηλός”, εξακολουθεί να αναμένει ότι θα μειωθεί εντός του ορίου στόχου 1%-3% μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024. “Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο σε αυτό το στάδιο, αλλά αυτή πρέπει να είναι μικρότερη πιθανότητα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως” αναφέρει η η Kelly Eckhold, επικεφαλής οικονομολόγος στη Westpac στο Ώκλαντ.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του Αμερικανικού δολαρίου και συγκεκριμένα στα 58,85 από 59,22 προηγουμένως. 

Διαβάστε ακόμη: