Η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να θέσει εκτός νόμου το κάπνισμα για τις μελλοντικές γενιές, με νέες πολιτικές που περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου ηλικίας κάθε χρόνο – που σημαίνει ότι πολλοί νέοι έφηβοι δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα ένα τσιγάρο.
Από το 2027, η νόμιμη ηλικία καπνίσματος των 18 ετών θα αίρεται ένα χρόνο κάθε χρόνο — δημιουργώντας αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «γενιά χωρίς καπνό». Αυτό θα σήμαινε ότι τα άτομα που θα κλείσουν τα 14 το 2023, όταν ο Wellington φέρεται να ελπίζει ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ, θα είναι πάντα ένα χρόνο νεότεροι από το νόμιμο όριο και η κυβέρνηση θέλει να ελπίζει πως με αυτόν τον τρόπο θα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρκίνο του πνεύμονα ή καρδιαγγειακή νόσο.
«Καθώς γερνούν, αυτοί και οι μελλοντικές γενιές δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής ηλικία για να ξεκινήσετε το κάπνισμα», δήλωσε η Ayesha Verrall, κατώτερη υπουργός Υγείας στην κεντροαριστερή κυβέρνηση των Εργατικών της πρωθυπουργού Jacinda Ardern.
Θα μειωθεί το ποσοστό του καπνίσματος
Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία λένε ότι το μέτρο, σε συνδυασμό με άλλες νέες πολιτικές, όπως η μείωση των επιπέδων νικοτίνης στα τσιγάρα και ο περιορισμός του αριθμού των λιανοπωλητών καπνού, θα θέσει το έθνος του Ειρηνικού σε καλό δρόμο για να μειώσει το ποσοστό καπνίσματος σε λιγότερο από 5 τοις εκατό του πληθυσμού.
Καμία άλλη χώρα δεν έχει προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό των λιανοπωλητών καπνού ή να μειώσει τα επίπεδα νικοτίνης σε τέτοια προϊόντα, δήλωσε ο Richard Edwards, ο οποίος μελετά τον έλεγχο του καπνού στο Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας. «Αν το καταφέρουμε αυτό, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για το πώς άλλες χώρες θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το κάπνισμα».
Το σχέδιο δεν έχει καθολική υποστήριξη στη Νέα Ζηλανδία, όπου οι καθημερινοί καπνιστές αποτελούν περίπου το 9,4 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού. Πρόκειται για μια απότομη μείωση από περίπου 16 τοις εκατό πριν από μια δεκαετία, όταν η χώρα δεσμεύτηκε να πατάξει τα τσιγάρα.
Η Karen Chhour, νομοθέτης που μιλά για θέματα υγείας για το κόμμα Act, που στρέφεται προς την ελευθερία, συνέκρινε την κίνηση με την κοινωνική μηχανική και είπε ότι θα οδηγήσει σε μαύρη αγορά. «Η απαγόρευση δεν λειτούργησε ποτέ – σε καμία στιγμή ή τόπο – και έχει πάντα ακούσιες συνέπειες», είπε σε δήλωσή της.
Το άτμισμα δεν είναι λύση
Οι νέες πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το άτμισμα, το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους νέους και θεωρείται από το Wellington πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Αυτά τα ηλεκτρονικά gadget, καθώς και πολλές συσκευασίες γεύσεων, πωλούνται μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα και μόνο σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Το Wellington έχει επιβάλει υψηλούς φόρους στα τσιγάρα εδώ και χρόνια, καθιστώντας τη Νέα Ζηλανδία ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για κάπνισμα. Αυτήν τη στιγμή κοστίζει περίπου 35 δολάρια Νέας Ζηλανδίας, ή σχεδόν 24 δολάρια Αμερικής, για να αγοράσει κανείς ένα πακέτο τσιγάρα και ο Βέραλ είπε ότι οι περαιτέρω αυξήσεις θα έβλαπταν μόνο όσους εξακολουθούν να είναι εθισμένοι στον καπνό.
Το ποσοστό καπνίσματος ενηλίκων στη Νέα Ζηλανδία είναι χαμηλό σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περίπου το 14 τοις εκατό των ατόμων άνω των 18 ανάβουν τακτικά τσιγάρο. Ωστόσο, ορισμένα μη προνομιούχα δημογραφικά στοιχεία επηρεάζονται δυσανάλογα: το 22,3 τοις εκατό των ενηλίκων των αυτόχθονων Μαορί καπνίζουν καθημερινά, ενώ οι ενήλικες από οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές από εκείνους από πιο εύπορες γειτονιές, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
«Για να κόψετε το κάπνισμα μεμονωμένα, απαιτούνται πολλοί πόροι και υποστήριξη», είπε ο Andrew Waa, ειδικός στη χρήση καπνού από αυτόχθονες στο Πανεπιστήμιο Otago. «Θέλουμε να απομακρύνουμε την εστίαση από τους καπνιστές και να το κάνουμε πρόβλημα της κυβέρνησης».