Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου.

Σήμερα στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών ήταν κόσμιες, ενώ χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα τους. Αναφέρθηκε στην επιστροφή του ΕΦΚ από το 2025, στις παρεμβάσεις για το αγροτικό ρεύμα, ενώ εστίασε στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) εξηγώντας, και ενόψει ευρωεκλογών.

«Διεκδικούμε λύσεις στα αιτήματά μας – πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα και να έχουμε αποτελέσματα. Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια από την τοπική αγορά, οι συνέπειες δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές» σημείωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών, κ. Ρίζος Μαρούδας.

Αγρότες: Δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματά μας

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων για τις ζημιές του 2023 έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνάντηση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη η 15μελής επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Οι αγρότες ζήτησαν να μην υπάρξει αλλαγή της χρήσης γης στη Θεσσαλία και εξέφρασαν την ανάγκη να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ο κ. Μαρούδας δήλωσε ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το master plan της ολλανδικής εταιρείας υποστηρίζοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα».
Σε ό,τι έχει να κάνει με την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων σημείωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, θα έχουν καταβληθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. «Χρειαζόμαστε άμεση ρευστότητα μιας και ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος» είπε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε ενημέρωση ότι θα υπάρξει αποζημίωση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.
Επισήμανε ότι πρέπει να ρυθμιστεί το ρεύμα της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο προχωρά σε διακοπές ρεύματος σε παραγωγούς, παρόλο που έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή.
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας μιλώντας για τον Έβρο, υπάρχουν καθυστερήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στους αγρότες

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνούμε ότι απαιτούνται μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει για να ενισχύσει τα εισοδήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

«Πολλά από τα αιτήματα είναι δίκαια και όσο είναι εφικτό τα ικανοποιούμε», υπογράμμισε και μίλησε για την επιστροφή του Ειδικού φόρου κατανάλωσης και την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους αγρότες, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή στα κονδύλια. Μάλιστα ευχαρίστησε τους αγρότες για τις κόσμιες κινητοποιήσεις τους.

Αναφέρθηκε στο master plan για τη Θεσσαλία, αλλά και για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς το όριο του πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και πως σκοπός των κινητοποιήσεων ήταν να αναδείξουν τα προβλήματά τους κάνοντας λόγο για καταστροφική κατάσταση στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες.

Τόνισε ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στη λίμνη Κάρλα και στη Θεσσαλία δεν θα καλλιεργηθούν και πως επιθυμούν να παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και πως οι συνέπειες στην οικονομία θα εμφανιστούν στο προσεχές μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: