Για να μην λέτε πως δεν σας το έχουμε προαναγγείλει: ο Χρήστος Κοπελούζος του φερώνυμου Ομίλου, έχει στα σκαριά, μία ακόμη συμφωνία με τον Πρόεδρο της Masdar, Dr Sultan Al Jaber, ο οποίος θεωρείται από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές προσωπικότητες των Εμιράτων και του Αραβικού κόσμου γενικότερα.

Θυμάστε ότι πέρυσι το Μάιο, ο Xρήστος Κοπελούζος, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO και ELICA και η Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με την εποπτεία του Dr Jaber.

Μελετούσαν την δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Το μνημόνιο αφορούσε σε έργα ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW.

Τώρα πλέον οι δύο πλευρές τα βρήκαν σε όλα και προχωρούν στο επόμενο στάδιο της συνεργασίας, ενώ ανακοινώσεις θα έχουμε σύντομα.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με το έργο “GREGY” για να λειτουργήσει προϋποθέτει την παραγωγή ποσοτήτων καθαρής ενέργειας.

Χρειάζεται δηλαδή η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αίγυπτο, χώρα με ισχυρούς ανέμους στις περιοχές της ερήμου αλλά και με πλούσια ηλιοφάνεια.

Αξιοσημείωτο ότι πολύ πρόσφατα η Αίγυπτος υπέγραψε με την κοινοπραξία των Masdar-Hassan Allam Utilities -Infinity Power συμφωνία για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο, ισχύος 10GW και επενδυτικής αξίας 10 δισ. δολ.

Το χερσαίο αιολικό θα γίνει στη Δυτική Σούχα, περιοχής που βρίσκεται κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανάμεσα στις εταιρείες είναι και η Infinity Power της Masdar που συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν αλυσίδα που φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα τον GREGY…

Διαβάστε ακόμη: