Τα τελευταία δύο χρόνια, το Neuralink του Έλον Μασκ έχει προκαλέσει την οργή του κοινού και των φυλάκων λόγω των δοκιμών σε ζώα εργαστηρίου.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) απέρριψε το αίτημα της εταιρείας να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ανθρώπους της εμφυτεύσιμης εγκεφαλικής συσκευής της το 2022 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια περιστρέφονταν γύρω από λανθασμένες χειρουργικές επεμβάσεις από τους υπαλλήλους της Neuralink, οι οποίες οδήγησαν σε αδικαιολόγητους θανάτους ζώων όπως πρόβατα, μαϊμούδες και χοίρους σε δοκιμές.

Άλλες ανησυχίες αφορούσαν την μπαταρία λιθίου της συσκευής, την πιθανότητα τα καλώδια του εμφυτεύματος να μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο και την ασφαλή εξαγωγή της συσκευής χωρίς να βλάψουν τους εγκεφαλικούς ιστούς.

Ωστόσο, ο FDA ενέκρινε τελικά τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ανοίγοντας το δρόμο για τη Neuralink να πραγματοποιήσει δοκιμές σε ανθρώπους, παρόλο που παραμένει ασαφές εάν τα προηγούμενα ζητήματα εξετάστηκαν από τον FDA ή όχι.

Και τώρα, σύμφωνα με μια ανάρτηση X του Μασκ στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, αρνήθηκε ότι πέθαναν μαϊμούδες λόγω του εμφυτεύματος Neuralink. Λέει επίσης ότι η εταιρεία επέλεξε σκόπιμα πιθήκους με τελικές ασθένειες για να συμμετάσχουν στα πειράματα.

Αλλά τα προβλήματα αυξάνονται για τον Μασκ όπως τώρα, μια μη κερδοσκοπική επιτροπή που ονομάζεται Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), η οποία έχει 17.000 μέλη γιατρούς, ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) να ερευνήσει την αξίωση του Μασκ και να τον κρατήσει για απάτη σε χρεόγραφα.

Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει πάνω από 280 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις και το PCRM λέει ότι η Neuralink δεν πρέπει να παραπλανά τους επενδυτές της και ότι «είναι κρίσιμο η εταιρεία να παρέχει στους επενδυτές πραγματικά ακριβείς πληροφορίες».

Υπενθυμίζεται ότι η Neuralink ανακοίνωσε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι στρατολογεί για την πρώτη της σε άνθρωπο κλινική δοκιμή. Μετά από δοκιμές σε χοίρους και πιθήκους, η Neuralink θέλει να δοκιμάσει το εμφύτευμά της και το χειρουργικό ρομπότ της για να αξιολογήσει την αρχική λειτουργικότητα της ασύρματης διεπαφής με τον εγκεφαλικό υπολογιστή της (BCI).

Ισχυρίζονται ότι το BCI τους μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με παράλυση να ελέγχουν τις εξωτερικές συσκευές με τις σκέψεις τους.

Διαβάστε ακόμη: