Tην παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι το τέλος Αυγούστου προβλέπει νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου. Ουσιαστικά, περισσότεροι από 1.000.000 φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τον Αύγουστο.

Βάσει της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος Αυγούστου μαζεμένες και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, από τις οκτώ συνολικά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Ιουλίου 2023 δεν επαρκούν επ’ ουδενί για την υποβολή του συνόλου των 6,45 εκατομμυρίων δηλώσεων. Μέχρι χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 4.937.016 δηλώσεις.

Υπολείπονται δηλαδή να υποβληθούν περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις μέσα σε μόλις 12 μέρες.

Οι 4.937.016 δηλώσεις υποβλήθηκαν από τις 30-3-2023 έως τις 19-7-2023, δηλαδή σε χρονικό διάστημα 110 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα υποβάλλονταν κατά μέσο όρο 44.881 δηλώσεις (4.937.016 υποβληθείσες δηλώσεις / 110 ημέρες υποβολής). Θα έπρεπε λοιπόν, για να καταστεί δυνατή η υποβολή του συνόλου των 6,45 εκατομμυρίων δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου, μέσα στις τελευταίες 12 ημέρες του τρέχοντος μηνός να υποβάλλονταν καθημερινά κατά μέσο όρο τουλάχιστον 125.000 δηλώσεις ακόμη και τα Σαββατοκύριακα (τουλάχιστον 1.500.000 δηλώσεις προς υποβολή / 12 εναπομείνασες μέρες για υποβολή). Θα έπρεπε, δηλαδή, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων να αυξηθεί απότομα.

Ποια είναι τα αίτια

Οι λόγοι για τους οποίους ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι τόσο χαμηλός είναι, βασικά, δύο:

  1. Ο τεράστιος φόρτος εργασίας που επιβαρύνει τους λογιστές φοροτεχνικούς. Στους εν λόγω επαγγελματίες έχει πέσει, αυτόν τον μήνα, το βάρος της διεκπεραίωσης πολύ μεγάλου αριθμού φορολογικών υποχρεώσεων των πελατών τους. Δεν είναι μόνο η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος άμεσης προτεραιότητας υποχρέωση αλλά υπάρχει πλήθος άλλων υποχρεώσεων όπως η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ δευτέρου τριμήνου 2023 για λογαριασμό εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, η τακτική καθημερινή υποβολή στοιχείων στην πλατφόρμα myDATA, για φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν οι επιχειρηματίες ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες πελάτες τους την αμέσως προηγούμενη ή ακόμη και την τρέχουσα ημέρα, η υποβολή αιτήσεων για την υπαγωγή πελατών τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών στην εφορία ή για την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων οφειλών που έχασαν οι πελάτες τους κ.λπ.
  2. Το γεγονός ότι υπάρχει ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός φορολογουμένων που δεν έχουν ακόμη προσέλθει στους λογιστές τους, ζητώντας να τους βοηθήσουν στην υποβολή των φετινών τους δηλώσεων, επειδή δεν έχουν στη διάθεσή τους χρήματα για να τους πληρώσουν.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 4.937.016 δηλώσεων που υποβλήθηκαν μέχρι χθες το πρωί:

  • Ποσοστό 49,23%, δηλαδή 2.430.493 δηλώσεις, ήταν μηδενικές, δηλαδή η εκκαθάρισή τους είχε ως συνέπεια να εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα χωρίς καμία χρέωση επιπλέον φόρου.
  • Ποσοστό 34,15%, δηλαδή 1.685.991 δηλώσεις, ήταν χρεωστικές, δηλαδή η εκκαθάρισή τους είχε ως συνέπεια να εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα με υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι παραλήπτες των εκκαθαριστικών αυτών ανέρχεται σε 2.042.649.061 ευρώ.
  • Ποσοστό 16,62%, δηλαδή 820.532 δηλώσεις, ήταν πιστωτικές, με συνολικό ποσό φόρου προς επιστροφή 303,44 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα