Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα της Γης μπορεί να έχει σταματήσει και θα μπορούσε ακόμη και να αντιστραφεί, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η Γη σχηματίζεται από τον φλοιό, τον μανδύα και τον εσωτερικό και εξωτερικό πυρήνα.

Ο στερεός εσωτερικός πυρήνας βρίσκεται περίπου 3.200 μίλια κάτω από τον φλοιό της Γης και χωρίζεται από τον ημι-στερεό μανδύα από τον υγρό εξωτερικό πυρήνα, ο οποίος επιτρέπει στον εσωτερικό πυρήνα να περιστρέφεται με διαφορετική ταχύτητα από την περιστροφή της ίδιας της Γης.

Με ακτίνα σχεδόν 2.200 μιλίων, ο πυρήνας της Γης είναι περίπου όσο ο Άρης. Αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο και περιέχει περίπου το ένα τρίτο της μάζας της Γης.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, ο Yi Yang, συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και ο Xiaodong Song, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, μελέτησαν σεισμικά κύματα από σεισμούς που έχουν περάσει από τον εσωτερικό πυρήνα της Γης κατά μήκος παρόμοιων μονοπατιών από τη δεκαετία του 1960 έως συμπεράστε πόσο γρήγορα περιστρέφεται ο εσωτερικός πυρήνας.

Αυτό που βρήκαν ήταν απροσδόκητο

Αυτό που βρήκαν ήταν απροσδόκητο, είπαν. Από το 2009, τα σεισμικά αρχεία, τα οποία προηγουμένως άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου, έδειξαν μικρή διαφορά. Αυτό, είπαν, υποδηλώνει ότι η εσωτερική περιστροφή του πυρήνα είχε σταματήσει.

«Εκπληκτικές παρατηρήσεις που δείχνουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας έχει σχεδόν σταματήσει την περιστροφή του την τελευταία δεκαετία και μπορεί να βιώνει μια στροφή», έγραψαν στη μελέτη.

Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα οδηγείται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται στον εξωτερικό πυρήνα και εξισορροπείται από τις βαρυτικές επιδράσεις του μανδύα. Γνωρίζοντας πώς περιστρέφεται ο εσωτερικός πυρήνας θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς αυτά τα στρώματα αλληλεπιδρούν και άλλες διεργασίες βαθιά στη Γη.

Ωστόσο, η ταχύτητα αυτής της περιστροφής, και το αν ποικίλλει, είναι αντικείμενο συζήτησης, είπε ο Hrvoje Tkalcic, γεωφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο Song και ο Yang υποστηρίζουν ότι, με βάση τους υπολογισμούς τους, μια μικρή ανισορροπία στις ηλεκτρομαγνητικές και βαρυτικές δυνάμεις θα μπορούσε να επιβραδύνει και ακόμη και να αντιστρέψει την περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα. Πιστεύουν ότι αυτό είναι μέρος ενός κύκλου επτά δεκαετιών και ότι το σημείο καμπής πριν από αυτό που εντόπισαν στα δεδομένα τους γύρω στο 2009/2010 συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο Tkalcic, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του “The Earth’s Inner Core: Revealed by Observational Seismology”, είπε ότι η ανάλυση των δεδομένων της μελέτης “είναι σωστή”.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης «θα πρέπει να λαμβάνονται προσεκτικά υπόψη» καθώς «χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και καινοτόμες μέθοδοι για να ρίξουν φως σε αυτό το ενδιαφέρον πρόβλημα».

Ο Song και ο Yang συμφώνησαν ότι χρειαζόταν περισσότερη έρευνα.

Διαβάστε ακόμη: