Σε υψηλά επίπεδα 32 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Αυστραλία στο 7,8% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, “τρέχοντας” με τον πιο απότομο ρυθμό από τον Μάρτιο του 1990. Ο ετήσιος αριθμός της αύξησης των τιμών καταναλωτή υποστηρίζεται από υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα, τα καύσιμα και τις νέες κατασκευές κατοικιών, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο για τα έξοδα που σχετίζονται με τα ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού, τα οποία εκτινάχθηκαν κατά 13,3% και 7,6%, αντίστοιχα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή του τελευταίου τριμήνου θα αυξηθεί κατά 7,5%, χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για 8%. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν 9,5% -από 9,6% το προηγούμενο τρίμηνο- το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε 5,5%, το υψηλότερο από το 2008.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας ο «περιορισμένος μέσος ετήσιος πληθωρισμός», μια ένδειξη που αποκλείει τις μεγάλες αυξήσεις και μειώσεις των τιμών, αυξήθηκε στο 6,9%, το υψηλότερο σημείο από τότε που η κυβέρνηση της χώρας άρχισε να δημοσιεύει αυτές τις πληροφορίες το 2003.

Οι μετοχές των τραπεζών που είναι εισηγμένες στην Αυστραλία διέγραψαν προηγούμενα κέρδη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων της Commonwealth Bank of Australia, της Westpac Banking Group και της National Australia Bank ενώ την ίδια ώρα το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,51% και διαπραγματεύθηκε στα 0,7082 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η μηνιαία επιχειρηματική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας έδειξε επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών για τον Δεκέμβριο με μέτρηση 12 μονάδων, μια πτώση από τον Νοέμβριο κατά 20 μονάδες. Ένα επίπεδο πάνω από το μηδέν υποδηλώνει ευνοϊκές συνθήκες, ενώ οι αριθμοί κάτω από το μηδέν αντιπροσωπεύουν αρνητικές συνθήκες.

Διαβάστε ακόμη: