H νέα αρχηγία στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό κυρίως σε δύο επίπεδα. Στον βαθμό των συμμαχιών με κεντροαριστερά στελέχη που θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης προκειμένου να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, και δεύτερον στην προγραμματική ατζέντα που θα αναδείξει το επόμενο διάστημα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι η επικοινωνιακή τόνωση που θα έχει από τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπικές εταιρείες ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα δημιουργήσει προσδοκίες και θα βάλει σε δεύτερη μοίρα τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε δεύτερο πλάνο θα μπει και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, αφού ένας νέος, άφθαρτος και χωρίς βαρίδια έχει βγει στο προσκήνιο.

Του Περικλή Σωτηρίου

Παρόλο που ο κοινός νους στο Μαξίμου δεν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο τον νέο αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την επιρροή της Νέας Δημοκρατίας στο Κέντρο –αντιθέτως, πιστεύει ότι θα δημιουργήσει κίνηση στους πασοκογενείς-κεντροαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ– θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο θέλει να επαναπροσδιορίσει την ατζέντα του προς το Κέντρο και ακολούθως να κάνει νέα ανοίγματα σε στελέχη της Κεντροαριστεράς που παραμένουν «ορφανά». Μία από τις ατζέντες που τέθηκαν το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση είναι αυτή για την ισότητα των φύλων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και διαβούλευση για την ατζέντα των δικαιωματιστών ΛΟΑΤΚΙ+, πάνω στην έκθεση Σισιλιάνου για τα δικαιώματά τους.

Η συζήτηση αυτή έγινε επίκαιρη λόγω της δημόσιας ερώτησης προς τον πρωθυπουργό από τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και παρουσιαστή Γιώργο Καπουτζίδη, σχετικά με τα μειωμένα δικαιώματα που έχει ένας ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα.

Κεντρώα ατζέντα θα αναπτύξει ο Ανδρουλάκης

Η παραπάνω ατζέντα αποτελεί ένα από τα σημεία που θα αναδείξει και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο πλαίσιο του προοδευτικού ανοίγματος. Και όχι μόνο. Το επιτελείο του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επεξεργαστεί και προτάσεις π.χ. για τα ζητήματα της εργασίας, των πανεπιστημίων κ.ά. Μπορεί να μη δούμε εν πρώτοις μια προσωπική κόντρα Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη, αλλά ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα θέσει μια ατζέντα δημοσίως που θα δυσκολεύσει τη Ν.Δ. λόγω της μεγάλης παραδοσιακής και συντηρητικής βάσης που έχει.

Η εκλογή Ανδρουλάκη, το μήνυμα της κοινωνίας, το τέλος των πρόωρων εκλογών, η σημασία των προσώπων και ο κίνδυνος «φούσκας»!

Μητσοτάκης – Δεν αποκλείεται και νέο άνοιγμα σε κεντρώα στελέχη μέσω ανασχηματισμού

Επίσης, κάποια στελέχη στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν ακόμα και να δούμε μίνι ανασχηματισμό με την προσθήκη νέων στελεχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και το Κέντρο, ως κίνηση αναχαίτισης της νέας ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στα κεκτημένα της κεντρώας στροφής του Κ. Μητσοτάκη από το 2016 και μετά. Μπορεί να μην είναι σε θέσεις υπουργών αλλά σε θέσεις υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Άλλωστε, μέχρι τα μέσα του Γενάρη του 2022 θα υπάρξουν αλλαγές, καθώς σημερινοί γενικοί γραμματείς που θέλουν να κατέλθουν στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να παραιτηθούν. Άρα αναμένουμε αλλαγές μέχρι τα μέσα Γενάρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε πιο αντισυστημική αντιπολίτευση

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι όσο πιο ριζοσπαστικό είναι το κόμμα τόσο θα κερδίζει αντισυστημικούς ψηφοφόρους, που όπως είδαμε και σε κρίσιμες καταστάσεις όπως ο εμβολιασμός διατηρούν ένα μεγάλο πυρήνα ανεξαρτήτως ιδεολογικής καταβολής. Πριν από λίγες μέρες η Κουμουνδούρου δημιούργησε ένα βίντεο για τους αυξημένους λογαριασμούς που έρχονται στα νοικοκυριά με το μότο-προτροπή «κάντε τους OFF», που ξεκάθαρα παραπέμπει στην λογική ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ την εποχή του αντιμνημονίου.

Επίσης, και η σκληρή επίθεση για την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα για την αυξημένη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, με χαρακτηρισμούς ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, είναι δείγμα της νέας αντισυστημικής αντιπολίτευσης που εγκαινιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδέκτη, εκτός της κυβέρνησης, έχουν και την light αντιπολίτευση που έχει σκοπό να κάνει ο νέος αρχηγός του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι, δηλαδή, δείγμα ότι θέλει να ξεχωρίσει από την ήπια Κεντροαριστερά του Ανδρουλάκη…