Φωτιές άναψε στο οικονομικό επιτελείο ένα σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ με το «Δεν πληρώνω» που ανάρτησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στα social media με αφορμή τις αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας.

«Το σποτάκι προκαλεί σοβαρό κίνδυνο αναβίωσης της στάσης πληρωμών, σε αυτό καλεί τους πολίτες ουσιαστικά» μας έλεγε στέλεχος του ΥΠΕΝ και αναρωτιόταν: «θα αρχίσουν οι μέρες του 2013-14 τώρα;».

Το σποτάκι δείχνει έναν πολίτη που μπαίνει στο διαμέρισμά του παίρνοντας από το γραμματοκιβώτιο του έναν φάκελο. Την ίδια στιγμή η τηλεόραση του σπιτιού του είναι ανοικτή και ακούγεται η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για την επιχορήγηση των λογαριασμών.

Ο πολίτης ανοίγει το φάκελο και βγάζει από μέσα τον λογαριασμό κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς με «φουσκωμένο» ποσό. Εν συνεχεία δείχνει αγανακτισμένος και πετάει μακριά το λογαριασμό.

Στο φινάλε απεικονίζεται το σύνθημα: «Κάν’ τους OFF. Είναι στο χέρι σου. Νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία».

“Καν΄τους off”: Τα σποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια (video)

Η ερμηνεία που δίνεται από πηγές προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει απλώς τους πολίτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα της κάλπης».

Η ερμηνεία από στελέχη της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι ότι «υπάρχει σαφής προτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος των προμηθευτών τους».

Μια εναλλακτική ερμηνεία όμως έχει να κάνει με το ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μην μποικοτάρει απλά τη ΔΕΗ αλλά με την κίνηση του αυτή να αβαντάρει κάποιους ιδιώτες παρόχους που είναι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Αλλά και στελέχη ενεργειακών εταιρειών εκφράζουν την ενόχληση τους με το σποτάκι και ανησυχούν ενθυμούμενοι το κίνημα «δεν πληρώνω» που προέτρεπε την περίοδο των μνημονίων και της διακυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τους πολίτες να μην πληρώνουν από τα διόδια μέχρι τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο κ.Καμμένος, ως αντιπολίτευση παρείχαν πολιτική στήριξη σε όσους δεν πλήρωναν.

Εμπειρος μάνατζερ του ιδιωτικού ενεργειακού τομέα, υπενθυμίζει: «Η ΔΕΗ, που είναι και ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά ενέργειας φεσώθηκε την περίοδο εκείνη με απλήρωτους λογαριασμούς που ανήλθαν στα 3 δις. ευρώ και έφτασε λίγο πριν το καλοκαίρι του 2019 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Από δύο στελέχη που ανήκουν σε μικρούς παρόχους ρεύματος γινόταν το εξής σχόλιο: «Πρόκειται για πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση. Μην ξεχνάτε πως έχουμε επωμιστεί τεράστια κόστη από τις αυξήσεις στην ενέργεια, όπως στο φυσικό αέριο. Η τιμή του έχει πενταπλασιαστεί και οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς. Δεχόμαστε πολύ μεγάλες πιέσεις στη ρευστότητα. Μία γενικευμένη στάση πληρωμών θα οδηγούσε σε κατάρρευση των εταιριών και μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση».

Άλλος έμπειρος σχολιαστής περιορίστηκε να θυμίσει το ρητό του …αείμνηστου Καρόλου: «η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα».

Είναι όμως φάρσα;