Λένε ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, αλλά αυτός ο αριθμός είναι πολύ σημαντικός αν είσαι παίκτης του NBA.

Λίγοι παίκτες μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στα 40 τους, ενώ οι θρύλοι σπάνια βρίσκονται στο παρκέ σε αυτή την ηλικία.

Η λίστα με τους γηραιότερους εν ενεργεία παίκτες του ΝΒΑ στη φετινή αγωνιστική περίοδο δεν είναι μεγάλη, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ακόμα παίκτες στο παρκέ που εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο στα ρόστερ του ΝΒΑ, όπως για παράδειγμα ο «Βασιλιάς», ΛεΜπρόν Τζέιμς. 

Πίσω από τους δύο γηραιότερους παίκτες της σεζόν 2022-23, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς συνεχίζει να κάνει τη διαφορά μεταξύ των 37χρονων και τους φετινούς μέσους όρους των «υπερήλικων», για να αντιληφθεί κανείς το αντίκτυπο του «King James».

1. Ουντόνις Χάσλεμ, 42 ετών

Ο Χάσλεμ, που είχε κάνει θραύση στους Big 3 των Μαϊάμι Χιτ στις αρχές της δεκαετίας του 2010, συνεχίζει να αγωνίζεται. Είναι στο Μαϊάμι από τότε που υπέγραψε ως free agent το 2003, καθιστώντας τον τον παίκτη με τη μεγαλύτερη θητεία στην ιστορία του franchise.

Ο Χάσλεμ έχει αγωνιστεί σε μόλις 58 παιχνίδια τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς ουσιαστικά υπηρετεί ως βοηθός προπονητή σε αυτό το σημείο της καριέρας του. Εμφανίστηκε σε 13 αγώνες την περασμένη σεζόν, έχοντας συνολικά 32 πόντους και 15 φάουλ σε 83 λεπτά δράσης.

2. Αντρε Ιγκουοντάλα, 38 ετών

Ο Ιγκουοντάλα επέστρεψε στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς για την 19η και τελευταία του σεζόν πριν αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Ο MVP των τελικών του NBA του 2015 ξεκίνησε την καριέρα του το 2004 με τους Φιλαδέλφεια 76ερς, ενώ έχει φορέσει επίσης τη φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς και των Ουόριορς. Τρεις φορές πρωταθλητής, δύο φορές All-Defense και μία φορά All-Star, έχει μέσο όρο καριέρας 11,4 πόντους, 4,9 ριμπάουντ και 4,2 ασίστ σε 1.223 αγώνες κανονικής περιόδου.

3. ΛεΜπρόν Τζέιμς, 37 ετών

Καθώς ο Τζέιμς συνεχίζει να γράφει στο βιογραφικό του μεταξύ των καλύτερων παικτών όλων των εποχών, ενώ παράλληλα συνεχίζει να ανεβαίνει στη λίστα με τους παλαιότερους ενεργούς παίκτες του NBA. Οι διακρίσεις του Τζέιμς σε 19 σεζόν του ΝΒΑ είναι αξιοσημείωτες – 18 εμφανίσεις σε All Star, 18 συμμετοχές για All-NBA, έξι φορές στην κορυαφαία αμυντική πεντάδα, τέσσερις τίτλους MVP, τέσσερις τίτλους και τέσσερις MVP τελικών. Είναι επίσης σε καλό δρόμο για να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του NBA, έχοντας 1.170 πόντους διαφορά από τον πρωτοπόρο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Το μόνο πράγμα για το οποίο συνεχίζει να παίζει ο «King James» είναι για περισσότερα δακτυλίδια.

Σε 19 χρόνια με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, Χιτ και Λέικερς, ο Τζέιμς έχει μέσο όρο 27,1 πόντους, 7,5 ριμπάουντ και 7,4 ασίστ σε 1.366 αγώνες της κανονικής περιόδου. Έχει παίξει επίσης 266 αγώνες πλέι οφ, περισσότερους από οποιονδήποτε παίκτη στην ιστορία του πρωταθλήματος. Ίσως είναι καιρός για τον Τζέιμς, ο οποίος γίνεται 38 τον Δεκέμβριο, να αρχίσει να μειώνει τον χρόνο συμμετοχής του στην κανονική περίοδο για να διατηρήσει το σώμα του.

ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ 2022-23
ΠΑΙΚΤΗΣ                ΗΛΙΚΙΑ    Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ

Ουντόνις Χάσλεμ      42         1.5
Αντρε Ιγκουοντάλα    38       ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ
ΛεΜπρόν Τζέιμς       37        25.8
Πι Τζέι Τάκερ            37         6.4
Τάι Γκίμπσον            37         3
Κρις Πολ                   37         9.3

Διαβάστε ακόμη: