Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε το μεσημέρι της Τρίτης ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.
Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά.
Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.
«Ένα από τα χειρότερα ναυάγια»
Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο της Πύλου χαρακτηρίστηκε από δημοσιεύματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ως το «ένα από τα χειρότερα της Ευρώπης».
Το ναυάγιο έλαβε χώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου του 2023 ανοιχτά της Πύλου και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετέφερε σχεδόν 750 μετανάστες.
Στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 79 άτομα, ενώ εκατοντάδες πιστεύεται ότι είναι οι αγνοούμενοι.
Οι εικόνες με τους στριμωγμένους μετανάστες στο υπερπλήρες σκάφος με προορισμό την Ιταλία που έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκάλεσαν παγκόσμια οργή για το αν η Ελληνική Ακτοφυλακή – η οποία ειδοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο αφού αντιμετώπισε πρόβλημα με τον κινητήρα περίπου 15 ώρες πριν ανατραπεί και βυθιστεί – θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την τραγωδία.
Τα θύματα που επιβιβάστηκαν στο σκάφος στη Λιβύη ήταν Πακιστανοί, Σύροι, Αιγύπτιοι και Παλαιστίνιοι.
Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι γυναίκες και παιδιά –από τους 104 επιζώντες, όλοι ήταν ενήλικες άνδρες και αγόρια– είχαν κλειδωθεί στο αμπάρι της βάρκας.
Το πλοίο βυθίστηκε σε μια από τις βαθύτερες περιοχές της Μεσογείου.