Με κύριο «μενού» τα εξοπλιστικά προβλήματα της Τουρκίας , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητούν για την πώληση δεκάδων μαχητικών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Τουρκίας, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ένα 24ωρο αφότου ο Σουλτάνος του Βοσπόρου εγκατέλειψε τις προσπάθειες να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας την Βορειοατλαντική Συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού της μετώπου με τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αυτή η κίνηση φαίνεται να κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο.

«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία, γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια», πρόσθεσε. Η αναφορά στην διαδικασία σύναψης των συμβάσεων έχει να κάνει με την εμπλοκή του Κογκρέσου στην υπόθεση – και όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο δεν υπάρχει πλειοψηφία για τον εξοπλισμό της Τουρκίας.

Νωρίτερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία απέκλεισαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για μακροχρόνια αιτήματα όπως, τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 με αντάλλαγμα να επιτρέψουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στη συμμαχία.

Η απόφαση του Τούρκου ηγέτη να αφήσει τους Σκανδιναβούς να προχωρήσουν στο ΝΑΤΟ άνοιξε το δρόμο για μια επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να αξιοποιήσει μια σχετικά θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ύστερα από μια περίοδο παγωμένων σχέσεων σχετικά με την αγορά προηγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας από την κυβέρνησή του.