Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την Πέμπτη το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο για την από καιρό αναμενόμενη ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Και οι 276 παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας της Φινλανδίας, λίγες ημέρες αφότου το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε επίσης την ένταξη του Ελσίνκι.
«Αυτό θα κάνει ολόκληρη την οικογένεια του ΝΑΤΟ ισχυρότερη και ασφαλέστερη», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρετίζοντας την ενέργεια της Τουρκίας.
I welcome the vote of the Grand National Assembly of #Türkiye to complete the ratification of #Finland’s accession. This will make the whole #NATO family stronger & safer.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) March 30, 2023
Θορυβημένες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν την επί δεκαετίες πολιτική της μη συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ και υπέβαλαν από κοινού αίτηση για να ενταχθούν στη συμμαχία, με αρχικό σκοπό μάλιστα να ενταχθούν ταυτόχρονα.
Προκειμένου να γίνουν δεκτά νέα μέλη στην 30μελή συμμαχία απαιτείται η έγκριση όλων των μελών. Η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας.
Τι ισχύει για την Σουηδία
Εν τω μεταξύ, η αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία έμεινε σε εκκρεμότητα, καθώς τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία απέφυγαν να της δώσουν το πράσινο φως, παρά το γεγονός ότι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επέκταση του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας κατηγορεί τη Σουηδία ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις και απειλή για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων κουρδικών ομάδων και ατόμων που συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Πρόσφατα, η Τουρκία εξοργίστηκε από μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας ενός αντιισλαμιστή ακτιβιστή που έκαψε το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι ορισμένοι Σουηδοί πολιτικοί έχουν κάνει χλευαστικές δηλώσεις για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και έχουν διαδραματίσει ενεργό ρόλο ώστε δισεκατομμύρια κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μη φτάσουν στη χώρα. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι –σε αντίθεση με τη Σουηδία– η Φινλανδία εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της βάσει ενός μνημονίου συνεργασίας, με το οποίο οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.
«Ως μέλος του ΝΑΤΟ, είχαμε φυσικά κάποιες προσδοκίες και αιτήματα σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε ο Ακίφ Κιλίτς, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα συγκεκριμένα βήματα και την εφαρμογή τους από τη Φινλανδία, τα οποία στήριξαν και διαμόρφωσαν την απόφαση που λαμβάνουμε εδώ», πρόσθεσε.
Ο Κιλίτς συμπλήρωσε: «Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που μας παρακολουθούν από τη Φινλανδία. Μπορούμε να τους πούμε: “Καλώς ήρθατε στο ΝΑΤΟ”».
Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στις δύο σκανδιναβικές χώρες.
«Δυστυχώς, το κόμμα του Ερντογάν μετέτρεψε το δικαίωμα άσκησης βέτο στις αιτήσεις προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε εργαλείο εκβιασμού και απειλής. Δεν το εγκρίνουμε», δήλωσε ο Χισάρ Οζόι, βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. «Θεωρούμε την πίεση για την έκδοση Κούρδων αντιφρονούντων άσχημη, λανθασμένη και παράνομη», πρόσθεσε.