Ένας από τους εγκλωβισμένους αστροναύτες της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ανέφερε έναν «περίεργο θόρυβο» που ερχόταν από το ελαττωματικό σκάφος Starliner της Boeing.

Ο Μπούτς Γουίλμορ επικοινώνησε το Σάββατο με το Διαστημικό Κέντρο στο Χιούστον για να μοιραστεί τις ανησυχίες του, λίγες ημέρες πριν το ελαττωματικό αεροσκάφος αποκολληθεί από τον ISS, χωρίς πλήρωμα, και επιχειρήσει να επιστρέψει στη Γη με αυτόματο πιλότο. «Έχω μια ερώτηση σχετικά με το Starliner. Υπάρχει ένας παράξενος θόρυβος που ακούγεται από το ηχείο και δεν ήξερα αν μπορείτε να συνδεθείτε στο Starliner … Δεν ξέρω τι τον προκαλεί», είπε.

Ο ήχος που άκουσαν οι αστροναύτες

Ο έλεγχος αποστολής επιβεβαίωσε στον Γουίλμορ ότι μπορούσαν να διαμορφώσουν έναν τρόπο για την αναπαραγωγή του ήχου. Στη συνέχεια, ο Γουίλμορ έβαλε το τηλέφωνο στα ηχεία του Starliner. Μετά από μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια, ο έλεγχος αποστολής στη συνέχεια απάντησε: «Μπούτσς, το ακούσαμε. Ήταν κάτι σαν παλλόμενος θόρυβος, σχεδόν σαν σφύριγμα από σόναρ».

Ο Γουίλμορ είχε παίξει τον ήχο άλλη μια φορά, ο οποίος ελήφθη επιτυχώς από τον έλεγχο της αποστολής. «Θα σας αφήσω να το επεξεργαστείτε», είπε ο Γουίλμορ. «Καλή ηχογράφηση, ευχαριστούμε Μπούτς», απάντησε το κέντρο ελέγχου. «Θα τη διαβιβάσουμε στην ομάδα και θα σας ενημερώσουμε για το τι θα βρούμε».

Ρώτησαν άλλη μια φορά αν υπήρχε άλλος θόρυβος και επιβεβαίωσαν ότι προερχόταν από το ηχείο του Starliner. Το τηλεφώνημα του Γουίλμορ στο Χιούστον αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Ars Technica, το οποίο ανέφερε ότι την ηχογράφηση κατέγραψε και μοιράστηκε για πρώτη φορά ο μετεωρολόγος Ρομπ Ντέιλ από το Μίσιγκαν.

Εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο Γουίλμορ και η συνάδελφός του αστροναύτης, Σούνι Γουίλιαμς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον ISS από τις 6 Ιουνίου, όταν έφτασαν με το αεροσκάφος της Boeing για την υποτιθέμενη εβδομαδιαία παραμονή τους. Αλλά το Starliner πρόκειται τώρα να επιστρέψει στη Γη χωρίς αυτούς, αφού ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα στους προωθητήρες και διαρροές ηλίου. Οι δύο αστροναύτες δεν πρόκειται να επιστρέψουν στη Γη πριν από το 2025 – όταν ένα από τα σκάφη της SpaceX του Έλον Μασκ θα τους μεταφέρει στην πατρίδα τους. Στο τελευταίο ηχητικό για το προβληματικό αεροσκάφος, ο Γουίλμορ λέει στον έλεγχο αποστολής ότι ελπίζει να «ξύσουν [το] κεφάλι να δέιτε αν μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει».

Ο Γουίλμορ και η Γουίλιαμς εκτοξεύτηκαν προς τον ISS με το Starliner της Boeing πριν από τρεις μήνες. Το Starliner – το οποίο κατασκευάστηκε και αναπτύχθηκε με πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια – αντιμετώπισε τεχνικές δυσκολίες τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εκτόξευσης, ακόμη και την ημέρα της εκτόξευσης. Το διαστημόπλοιο μετέφερε με ασφάλεια τους Γουίλμορ και Γουίλιαμς στον ISS, αλλά μέχρι να φτάσει εκεί, είχε παρουσιάσει περισσότερες διαρροές ηλίου και πέντε από τους 28 προωθητήρες του είχαν βγει εκτός λειτουργίας. Σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Αυγούστου, οι αξιωματούχοι της NASA ανακοίνωσαν ότι θα ήταν πολύ επικίνδυνο να επιστρέψουν οι αστροναύτες με το ελαττωματικό Starliner. Αντ’ αυτού, θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX, το οποίο έχει προγραμματιστεί να εκτοξεύσει τον αστροναύτη της NASA, Νικ Χάγκ και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ προς τον ISS στις 24 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γουίλμορ και η Γουίλιαμς θα παραμείνουν στον ISS τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Η Boeing και η Starliner

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν το Starliner θα μπορέσει ποτέ να ολοκληρώσει μια επανδρωμένη αποστολή στον ISS. Η NASA σχεδιάζει να παροπλίσει τον ISS μέχρι το 2030, δίνοντας στην Boeing μόλις πέντε χρόνια για να διορθώσει τα τεχνικά προβλήματα του Starliner και να στείλει και να επιστρέψει με επιτυχία αστροναύτες στο διάστημα. Έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια από την πρώτη αποτυχημένη δοκιμαστική πτήση του Starliner χωρίς πλήρωμα.

Αλλά είναι πιθανό η Boeing να αποσύρει το Starliner πριν καν φτάσει σε αυτή την προθεσμία, καθώς η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του διαστημοπλοίου και τα πράγματα δεν πήγαν όπως ήλπιζαν.

Διαβάστε ακόμη: