Το Victoria & Albert museum στο Λονδίνο θα τιμήσει τη σπουδαία καριέρα της Ναόμι Κάμπελ στον χώρο της μόδας με μια αναδρομική έκθεση.

Supermodel, entrepreneur, ακτιβίστρια και provocateur. Από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της στο μόντελινγκ, δεκαετίες πριν, η Ναόμι Κάμπελ έδειξε από πολύ νωρίς ότι δε μοιάζει με καμία άλλη. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός της. Να ξεχωρίζει και να πρωταγωνιστεί σε κάθε catwalk και καμπάνια μόδας που εμφανιζόταν, «κλέβοντας» (αναπόφευκτα) όλη τη δόξα και τη λάμψη των ρούχων που κάλυπταν το σώμα της. Συγκλονίζοντας κάθε φορά που τα φλας πέφτουν πάνω της ή στέκεται αγέρωχη μπροστά από τον φακό, η διάσημη μούσα κορυφαίων σχεδιαστών ανήκει στην ελίτ των stars, που είναι γνωστές με το μικρό τους όνομα. Αν και όταν λες ολόκληρο το όνομά της, είναι ακόμα πιο απολαυστικό.

Κι όταν ένα από τα πιο εμβληματικά μουσεία στον κόσμο ανακοινώνει ότι θα φιλοξενήσει μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στην καριέρα σου, τότε σίγουρα κάτι έχεις κάνει καλά. Η Ναόμι Κάμπελ, ένα από τα πιο περιζήτητα supermodels στον κόσμο που μετρά 40 χρόνια καριέρα στον χώρο της μόδας και παραμένει μέχρι και σήμερα στην ενεργό δράση, λοιπόν, θα δει τη σπουδαία πορεία της στον χώρο της μόδας να ξετυλίγεται μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, στην έκθεση «Naomi», η οποία θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2024 στο μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο.

Το Μουσείο Βικτωρίας και στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η επόμενη έκθεση μόδας θα είναι αφιερωμένη στο βρετανικό σούπερ μόντελ Ναόμι Κάμπελ, σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη της γνωριμία με το μοντέλο στο Κόβεντ Γκάρντεν σε ηλικία 15 ετών.

Η έκθεση θα παρουσιάζει κομμάτια από την προσωπική γκαρνταρόμπα της Ναόμι Κάμπελ, αλλά και κομμάτια από τις iconic εμφανίσεις της στην πασαρέλα, τα οποία θα δανείσουν ειδικά για την περίσταση σπουδαίοι σχεδιαστές. Θα υπάρχει επίσης μια εγκατάσταση με εκπληκτικές φωτογραφίες από fashion editorials, σε επιμέλεια του αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue Edward Enninful, η οποία θα αποτυπώνει την «ιδιαίτερη χημεία που έχει με τους φωτογράφους, η οποία αποτυπώνεται μαγικά στη σελίδα».

«Προσωπικά, ως ιστορικός μόδας, θεωρώ ότι είναι συναρπαστικό ο τρόπος με τον οποίο η 40χρονη καριέρα της Ναόμι Κάμπελ συνδυάζεται με αριστουργήματα της υψηλής μόδας», εξηγεί στη Vogue η επιμελήτρια της έκθεσης Sonnet Stanfill. «Αφηγούμαστε την καριέρα της Ναόμι Κάμπελ μέσα από ρούχα -ρούχα που είναι εξαιρετικά».

Η Ναόμι Κάμπελ γίνεται το πρώτο supermodel με δική του έκθεση στο Victoria & Albert

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 22 Ιουνίου του 2024 και θα διαρκέσει έως τις 6 Απριλίου του 2025 και θα δώσει έμφαση στους σχεδιαστές που βοήθησαν την καριέρα της Ναόμι Κάμπελ στα πρώτα βήματα της καριέρας της και την ανέδειξαν σε απόλυτο top model, όπως ο Azzedine Alaïa, ο Yves Saint Laurent και ο Gianni Versace, ενώ δεν θα λείψουν και μερικά looks από τις πιο πρόσφατες εμφανίσεις της στην πασαρέλα.

Η έκθεση -η πρώτη αφιερωμένη σε supermodel που φιλοξενείται ποτέ στο Victoria and Albert- θα περιλαμβάνει συνολικά 100 items, με κομμάτια από τους οίκους Chanel, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Virgil Abloh και άλλους. Το μόνο φόρεμα που επιβεβαίωσε η επιμελήτρια της έκθεσης ότι σίγουρα θα δούμε στην έκθεση είναι το ροζ φόρεμα με φτερά και δαντέλα που σχεδίασε ο Pierpaolo Piccioli, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino, ειδικά για να το φορέσει το supermodel, με το οποίο εμφανίστηκε στο Met Gala του 2019.

Ναόμι Κάμπελ: Το supermodel που έσπασε τα στερεότυπα

Η Ναόμι Κάμπελ ήταν το πρώτο μαύρο μοντέλο που κόσμησε ποτέ το εξώφυλλο της γαλλικής Vogue το 1988 (όταν ο Yves Saint Laurent απείλησε την έκδοση ότι θα αποσύρει τις διαφημίσεις του, αν συνεχίσει να μη βάζει μαύρα μοντέλα στο εξώφυλλό του), και του περιοδικού TIME, τον Σεπτέμβριο του 1991.

Γεννημένη το 1970 στο Λονδίνο, η Κάμπελ δε γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, ο οποίος εγκατέλειψε τη μητέρα της όταν ήταν έγκυος. Στο πιστοποιητικό γεννήσεων αναγραφόταν ως «αγνώστου πατρός» και πήρε το επίθετό της από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρα της. Η ίδια έχει κι έναν ετεροθαλή αδερφό, τον Πιέρ.

Η Ναόμι Κάμπελ έκλεισε την πρώτη της δουλειά σε ηλικία των εφτά ετών, όταν εμφανίστηκε στο βίντεο κλιπ του Μπομπ Μάρλει, για το εμβληματικό «Is this love» και στα 10, γράφτηκε στη σχολή μπαλέτου Italia Conti Academy of Theatre Arts στο Λονδίνο. Το 1986, ενώ χάζευε βιτρίνες στο Covent Garden, τράβηξε την προσοχή της Beth Boldt, υπεύθυνη του πρακτορείου μοντέλων Synchro Model Agency. Από τότε, ήταν θέμα χρόνου να εκτοξευθεί η καριέρα της. Λίγο πριν κλείσει τα 16 της, εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Elle, κάνοντας τους πάντες να μιλούν για το εκθαμβωτικό και πολλά υποσχόμενο κορίτσι με την απίθανη ομορφιά, το νέο αστέρι του μόντελινγκ. Ο δρόμος προς την κορυφή είχε μόλις ξεκινήσει.

Η Ναόμι Κάμπελ είναι γνωστή και για την ακτιβιστική της δράση. Είναι ιδιαίτερα ενεργή σε θέματα που αφορούν τις φυλετικές διακρίσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει δηλώσει ότι θα έβγαζε ακόμα περισσότερα χρήματα αν ήταν λευκή, τονίζοντας στην Guardian «Μπορεί να θεωρούμαι ένα από τα top μοντέλα στον κόσμο, αλλά σε καμία περίπτωση δε βγάζω τα ίδια χρήματα με τα υπόλοιπα».