Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, να αναπτυχθούν σε νέες αγορές και να ενισχύσουν τη θέση τους, έναντι άλλων ανταγωνιστών. Και φυσικά, για να φέρουν πολύτιμους πόρους και συνάλλαγμα, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην συνολική προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Αλλά, για να πετύχουν στο διεθνές εμπόριο οι Έλληνες εξαγωγείς, εκτός από τις δικές τους δυνάμεις χρειάζονται και τις κατάλληλες πολιτικές ενίσχυσης, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, υποστηριζόμενοι όμως συστηματικά και σταθερά από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες σήμερα διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε να είναι μόνιμοι αιμοδότες των ελληνικών εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με εξαγωγείς επιχειρηματίες, αυτό που πολλές φορές απουσιάζει είναι ότι δεν υπάρχουν πάντα  ευέλικτες και ταχείες διαδικασίες διαχείρισης και διεκπεραίωσης εργασιών, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καταστροφικές πολλές φορές καθυστερήσεις για τον εξαγωγέα, ειδικά για τις κατηγορίες ευπαθών προϊόντων. Είναι σαφές ότι οι ανάγκες των εξαγωγικών εταιρειών ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος, τις εμπορικές προτεραιότητες και τους εξαγωγικούς στόχους τους.

Αλλά ακριβώς αυτές τις ανάγκες χρειάζεται να καλύπτουν άμεσα οι τράπεζες, διεκπεραιώνοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εξαγωγείς, αυθημερόν τα αιτήματα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο και ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να αποστέλλουν αυτοματοποιημένα το αντίγραφο swift και τα λοιπά παραστατικά στο email του πελάτη.

Σημειωτέον ότι αυτό το διάστημα τρέχουν προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας, ψηφιακής και πράσινης μετάβασης), ενώ ενεργά είναι και άλλα προγράμματα, όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, το εγγυοδοτικό προϊόν ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ και οι πόροι του προγράμματος ERDF σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (E.I.F.), που αξιοποιούν οι περισσότερες τράπεζες και εκταμιεύουν σημαντικά ποσά.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του εμπορικού κόσμου, αν η χώρα θέλει πραγματικά να αγκαλιάσει και να βοηθήσει τις προσπάθειες των εξαγωγικών ειδικά επιχειρήσεων, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, από το στάδιο της παραγωγής ενός προϊόντος, μέχρι τη συσκευασία του, τη φόρτωσή του και τη μεταφορά του είτε με φορτηγά είτε με κοντέινερ, καθώς πλέον τα μεταφορικά έχουν φτάσει να αποτελούν δυστυχώς, κρίσιμο παράγοντα εξαγωγής, προσεγγίζοντας πολλές φορές ακόμα και το 40% (!) του συνολικού κόστους.

Διαβάστε περισσότερα