Να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα ζήτησε ο πρώην διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και δήλωσε ότι οι ξένοι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο για την είσοδό τους στα εκθέματα του Λονδίνου.

Ο σερ Μαρκ Τζόουνς ηγήθηκε του ιδρύματος ως προσωρινός διευθυντής μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις κλοπές που αποκαλύφθηκαν τον Αύγουστο του 2023. Ο Τζόουνς δήλωσε στους Sunday Times ότι «ορισμένα από τα κτίρια είναι σε κακή κατάσταση» και μερικές φορές κατά τη διάρκεια έντονης βροχής υπάρχουν διαρροές στις γκαλερί.

Ο ίδιος είπε επίσης: «Ο τρόπος με τον οποίο θα επωφεληθούμε από τις διαφορετικές διεκδικήσεις σε διάφορα αντικείμενα, αντί να διαφωνούμε, είναι να δημιουργήσουμε συνεργασίες γύρω από αυτά, αντί να δημιουργούμε συγκρούσεις γύρω από αυτά».

«Αυτό είναι ακριβό. Προς το παρόν, το έργο αυτό χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική φιλανθρωπία, αλλά μακροπρόθεσμα, θα είχε περισσότερο νόημα να χρησιμοποιήσουμε μέρος της χρηματοδότησης που θα προέκυπτε από τη χρέωση των επισκεπτών από το εξωτερικό για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερα χρηματοδοτούμενο σύστημα παγκόσμιων εταιρικών σχέσεων» πρόσθεσε.

«Αν ποτέ βρούμε έναν τρόπο να δημιουργήσουμε μια εταιρική σχέση με τους Έλληνες για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τη χρηματοδοτήσουμε» συμπλήρωσε.

Ο σερ Μαρκ Τζοόυνς, ο οποίος ήταν επίσης πρώην επικεφαλής του Μουσείου Βικτώρια και Άλμπερτ, δήλωσε ότι οι Βρετανοί συνεισφέρουν με τη μορφή φόρων και δεν θα έπρεπε να πληρώνουν για να επισκεφθούν το Βρετανικό Μουσείο.

Ωστόσο, είπε ότι τα «χρήματα πρέπει να βρεθούν από κάπου», προσθέτοντας τα εξής: «Είτε ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης πρέπει να βρεθεί από τη φορολογία, πράγμα δύσκολο καθώς τα δημόσια οικονομικά είναι πολύ πιεσμένα, είτε πρέπει λογικά να χρεώνουμε (τους τουρίστες)».

«Γιατί είναι πιο δίκαιο όλα τα χρήματα να προέρχονται από τους Βρετανούς φορολογούμενους, όταν στην πραγματικότητα το όφελος απολαμβάνουν εξίσου οι επισκέπτες από το εξωτερικό;» αναρωτήθηκε.

Ο Μαρκ Τζόουνς ανέλαβε τη θέση του Χάρτγουϊκ Φίσερ, ο οποίος παραιτήθηκε από διευθυντής τον Αύγουστο, αφού αποκαλύφθηκε ότι 1.500 αντικείμενα έλειπαν ή είχαν κλαπεί από τη συλλογή του μουσείου.

Τον Μάρτιο, ο Νίκολας Κάλιβαν, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης από το 2015, ανακοινώθηκε ως ο νέος διευθυντής του μουσείου.

Διαβάστε ακόμη