Η Mytilineos ξεκίνησε επανεξέταση και αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών της, λέει η Morgan Stanley, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης διαφόρων οργανικών και ανόργανων ευκαιριών ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της, τη βέλτιστη δομή ισολογισμού και τη κατάλληλη δομή χρηματιστηρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζει μια πιθανή εισαγωγή σε διεθνές χρηματιστήριο, μεταξύ αυτών και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, διατηρώντας παράλληλα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα EBITDA του πρώτου τριμήνου ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της Morgan Stanley, το καθαρό χρέος ήταν συγκρατημένα υψηλότερο.

Citi

Η Citi διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Mytilineos, με τιμή-στόχο τα 46 ευρώ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν λαβή στους αναλυτές για να αναθεωρήσουν ανοδικά τα κέρδη του Ομίλου, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας και των βελτιωμένων προοπτικών για τον τομέα του μετάλλου.

Για φέτος, η Citi προβλέπει έσοδα της τάξεως του 5,39 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 686 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της μετοχής της Mytilineos για φέτος είναι μόλις 7,7 φορές σε όρους κερδοφορίας και 6,2 φορές σε όρους EV/EBITDA ενώ για το 2025, οι δείκτες αποτίμησης της μετοχής είναι ακόμα χαμηλότεροι. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 4,5% φέτος και 4,7% το 2025. Η Citi εκτιμά ότι σε ένα θετικό σενάριο για τη μετοχή, η τιμή-στόχος θα μπορούσε να ανέλθει στα 53,3 ευρώ ή 40% υψηλότερα περίπου.

«Τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας για το α’ τρίμηνο, ενώ οι προοπτικές για τα υπόλοιπα τρίμηνα σε όλες τις επιχειρήσεις φαίνονται καλύτερες. Ο καθαρός δανεισμός στο τρίμηνο υποχώρησε στο 1,6 δισ. ευρώ από το 1,9 δισ. ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τις προσδοκίες μας, λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη εξέλιξη των ταμειακών ροών και ενδεχομένως του κεφαλαίου κίνησης. Οι δραστηριότητες μετάλλων και ενέργειας συνέβαλαν εξίσου στα αποτελέσματα του τριμήνου, με τις δραστηριότητες μετάλλων να σημειώνουν κέρδη κατά 8% έναντι των προσδοκιών μας, ενώ η ετήσια αύξηση των δραστηριοτήτων ενέργειας ανήλθε σε 23%. Το σημαντικότερο σημείο ήταν η ελληνική παραγωγή ενέργειας που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας κατά 40%, σημειώνοντας αύξηση σε τριμηνιαία βάση παρά τη δυσμενή εποχικότητα. Οι νέες μονάδες CCGT συνεισέφεραν το 50% περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο τρίμηνο», επισημαίνει η Citi.

Euroxx

Η Mytilineos ανακοίνωσε ένα ισχυρό α’ τρίμηνο υπερβαίνοντας τη συναίνεση και τις προβλέψεις μας, αναφέρει η Euroxx, καταγράφοντας αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά +10% σε ετήσια βάση. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, παρά τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας και μετάλλων.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα η εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων συνέχισαν να συμβάλουν στην αύξηση σε ετήσια βάση, με τη στήριξη της υψηλότερης παραγωγής λόγω της αυξημένης δυναμικότητας.

Τα EBITDA για το τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση σε 252 εκατ. ευρώ, 4% πάνω από τις προβλέψεις μας, καταφέρνοντας να επιτύχει διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους κατά 5,5%.

Το EBITDA για την ενέργεια ανήλθε σε 184 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 23% σε ετήσια βάση, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις από το σχέδιο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων της MRES, καθώς και την παραγωγή θερμικής ενέργειας, που αντιπροσωπεύει επίσης τη συμβολή της νέας μονάδας CCGT H-Class 826MW.

Παράλληλα, η Euroxx σχολιάζει το γεγονός ότι ο Ομιλος εξετάζει την πιθανή παράλληλα εισαγωγή του σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (LSE), επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της στην ελληνική οικονομία, με την προσδοκία να διατηρήσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κατά την άποψή μας, αναφέρει η χρηματιστηριακή, δεδομένου του μεγέθους της ΜΥΤΙΛ, η πιθανή εισαγωγή στο LSE θα μπορούσε να προκαλέσει την ένταξη στον FTSE 100, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της ρευστότητας.

OPTIMA

Η OPTIMA σημειώνει ότι η Μυτιληναίος παρουσίασε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων, σε ένα εποχικά αδύναμο τρίμηνο (η δραστηριότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιβαρύνεται εκ των υστέρων κατά τη διάρκεια κάθε οικονομικού έτους) και παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις του περιβάλλοντος τιμολόγησης στις αγορές ενέργειας και αλουμινίου, το οποίο έχει πλήξει την κερδοφορία των διεθνών ομολόγων της, επέδειξε τις ανθεκτικές ιδιότητες του συνεργατικού και διαφοροποιημένου επιχειρηματικού μοντέλου. Προς το σκοπό αυτό, όπως δείχνουν οι ισχυρές επιδόσεις στο α’ τρίμηνο του 24ου άλλο ένα ρεκόρ υψηλής κερδοφορίας το 2024, η Mytilineos βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις για EBITDA ύψους 1,14 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2024, έχοντας μία αποτίμηση της μετοχής 6,6 φορές σε όρους EV/EBITDA.

Επιπλέον, όσον αφορά τον στόχο της εταιρείας να γίνει ο ελληνικός εκπρόσωπος στον FTSE του Λονδίνου 100, (η Μυτιληναίος είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έθεσε ποτέ έναν τόσο φιλόδοξο στόχο), η άποψή μας θα παρέχει περαιτέρω υποστήριξη στη μετοχή. Εχοντας πει αυτό, επαναλαμβάνουμε την σύστασή μας για αγορά της μετοχής με κατοχύρωση κερδών στα 49,0 ευρώ/μετοχή.

Beta

H Beta επισημαίνει ότι ο όμιλος ανακοίνωσε επίσημα ότι αξιολογεί τη διπλή εισαγωγή τους επόμενους 12-18 μήνες, ενδεχομένως στο LSE. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, κάνει λόγο για καλή αρχή που υποστηρίζει τη στόχευση για επίπεδο EBITDA 1,05-1,1 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος διαπραγματεύεται σε 6,3x EV/EBITDA, με αναμενόμενα κέρδη 8,8x.

Διαβάστε ακόμη: