Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Mytilineos στα 21,50 ευρώ, από 21 ευρώ προηγουμένως, προχωρά η Citibankδιατηρώντας τη σύσταση αγοράς («buy») για τη μετοχή που αναμένεται να βγει κερδισμένη από το ράλι της τιμής του αλουμινίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι τιμές του αλουμινίου χτύπησαν υψηλό 10ετίας στις 9 Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που οδηγεί τη Citi στο να αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψή της για την πορεία του μετάλλου. Εκτιμά τώρα ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στις 2.475 δολάρια ο τόνος το 2021 και στα 3.010 δολάρια το 2022. Παράλληλα, περιμένει ότι η τιμή θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, προς τις 2.900 δολάρια σε τριμηνιαίο ορίζοντα και στα 3.100 δολάρια τους επόμενους 6-12 μήνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ταυτόχρονα η Mytilineos επωφελείται από την αύξηση της τιμής του αλουμινίου, με τη Citibank να προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την τιμή του μετάλλου στα 2.475 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο το 2021 και στα 3.010 δολάρια ανά τόνο το 2022. Σε ορίζοντα τριών μηνών προβλέπει ότι η τιμή θα φθάσει στα 2.000 δολάρια και σε ορίζοντα έξι έως 12 μηνών στα 3.100 δολάρια. Σημειώνεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου (LME), η τιμή του αλουμινίου κατέκτησε ιστορικό υψηλό στα 2.777 δολάρια ανά τόνο.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες της Mytilineos στον κλάδο αλουμινίου η Ciitibank τονίζει ότι το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από 1.600 δολάρια ανά τόνο. Στα αρνητικά για τον ελληνικό όμιλο συγκαταλέγεται η μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί την αμερικανική τράπεζα στην εκτίμηση ότι τα EBITDA για τη μονάδα ενέργειας θα διαμορφωθούν στα 118 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. ευρώ το 2020.

Σχετικά με τα συνολικά EBITDA του ομίλου η Citibank προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της κατά 2% φέτος, 4% το 2022 και 13% το 2023, προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις για την τιμή του αλουμινίου.

Σημειώνεται ακόμη ότι στα πλεονεκτήματα της Mytilineos θα πρέπει να συνυπολογιστούν: 

  • Η πολύ καλή θέση που έχει στην αγορά του αλουμινίου σε μία περίοδο που οι τιμές του μετάλλου ενισχύονται,
  • Η καλή θέση της Protergia στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με το μερίδιό της να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, λόγω και της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς.
  • Θετική παρουσία στις ΑΠΕ με στόχο η παραγωγική δυνατότητα να φθάσει στα 1,5 GW στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.