Συνέντευξη στο CNBC και στην εκπομπή «Squawk Box» παραχώρησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου.
Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας επιχειρηματίας αναφέρθηκε στις υποδομές, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες καθιστούν την Ελλάδα κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης,
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία ένα FSRU στη Ρεβυθούσα, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και οι θέσεις είναι πλήρως κλεισμένες για πέρυσι, φέτος και είμαι σίγουρος για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον. Επιπλέον, έχουμε δύο ή τρία ακόμη FSRUs που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης» εξήγησε, μεταξύ άλλων.
Και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο οι ελληνικές ανάγκες, είναι και από πιο βόρεια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, κτλ. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται πλέον πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για όλο τον κόσμο».
«Η Ελλάδα έχει μοναδική θέση, επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στο βορρά. Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά, ενώ χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και Ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι’ αυτό λοιπόν η Ελλάδα γίνεται τόσο δημοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να εστιάσει στη δραστηριότητα gas trading της Mytilineos, η οποία εξελίσσεται δυναμικά, αφού η εταιρεία διατηρεί τα περισσότερα slots στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας.
Επανέλαβε δε, τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του ενεργειακού βιομηχανικού κόστους, ενώ επανέλαβε τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης -ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του αμερικανικού νόμου για τον περιορισμό του Πληθωρισμού (IRA).
Την ίδια στιγμή, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας.
«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έκαναν το σωστό σε αυτή την περίπτωση και οι Ευρωπαίοι πάλι σέρνονται πίσω. Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να καταλάβουν όλοι για τι πράγμα μιλάμε: Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν πράσινες, να επενδύσουν πράσινα και ούτω καθεξής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές λειτουργούν τιμωρητικά αν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές. Έτσι, από τη μία πλευρά έχουμε ένα δώρο από την κυβέρνηση και από την άλλη έχουμε μια ποινή για τις εταιρείες, και φυσικά οι εταιρείες προτιμούν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών αρχών. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαφορά μεταξύ του ΙRA και των ευρωπαϊκών ενεργειών μέχρι στιγμής» κατέληξε.
Διαβάστε περισσότερα
- Σιδηρόδρομοι: Στοιχειωμένα έργα και χαμένα δισ. ευρώ – 25 χρόνια για 106 χλμ.
- Κορτνεϊ Καρντάσιαν: Πιο σέξι από ποτέ – Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της
- Τρώει τη σκόνη του Πιερρακάκη ο Κικίλιας στην Α’ Αθήνας!
- Άλλες τράπεζες κυνηγάνε μικρομεσαίους και επαγγελματίες για πελάτες και άλλες τους διώχνουν επιδεικτικά