Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε με έντονο ύφος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέροντας ότι «η Τουρκία, η οποία παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα παράνομα τετελεσμένα της».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, τις ενέργειες της Τουρκίας σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ, έκανε λόγο για φθίνουσα πορεία και σταδιακή απώλεια της αξιοπιστίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει μετατραπεί σε «αποθετήριο προβλημάτων», όπως τόνισε.

«Ως αποτέλεσμα των ιδίων πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς, υιοθετεί μία στάση ίσων αποστάσεων, ακόμη και όταν έρχεται αντιμέτωπος με παραβίαση αποφάσεων, ψηφισμάτων και καθορισμένου πεδίου εφαρμογής και αρμοδιότητας που έχουν αναφερθεί σαφώς στη Γραμματεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουν θάρρος τα κράτη που προβαίνουν σε παραβιάσεις, τα οποία όχι μόνο αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δημιουργούν και νέα προηγούμενα, εκτός του πλαισίου της νομιμότητας», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις καθημερινές απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και συγκεκριμένα, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς και τις δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία κατέχει το 37% της Κύπρου, με στρατό».

«Για ποιες αλήθειες μιλάει ο κ. Ερντογάν; Για την αλήθεια ότι το 1/3 των Κυπρίων αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να ζουν αλλού; Για την αλήθεια ότι ο κ. Ερντογάν δε δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτείνουν τα Ηνωμένα Έθνη για ένα κράτος;», διερωτήθηκε και ζήτησε από τους Προέδρους των κρατών να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

«Η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει καταβάλλει –και θα συνεχίσει να το πράττει– κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης, βασισμένης στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: