Δώδεκα «ζωγραφιές» του Θεόφιλου ταξιδεύουν από τη πατρίδα του, τη Μυτιλήνη, σε ένα άλλο νησί του Αιγαίου, την Ύδρα, προκειμένου να τιμήσουν το γεγονός εκείνο που μάγευε τον φουστανελά λαϊκό ζωγράφο: την Επανάσταση του ’21.

Ατρόμητοι ήρωες, μάρτυρες του ελληνικού αγώνα, σαρκώνονται μέσα από τα χρώματα του Θεόφιλου και μετατρέπονται σε ζώσα ιστορία, «όπως τη λέει ο τόπος και τα τραγούδια του. Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του λαϊκού ζωγράφου.

Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και έχει στόχο να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, αλλά και να ενώσει δύο τόπους, την ιστορική Ύδρα με τον τόπο του ζωγράφου, τη Μυτιλήνη.

«Η ιστορία είναι άνεμος και την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις», έλεγε ο Θεόφιλος, ο φτωχός φουστανελάς από την Μυτιλήνη που έζησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Όπως εξήγησε η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, ο Θεόφιλος δεν ζωγράφιζε με το χέρι του αλλά με την ψυχή και το συναίσθημα του, χωρίς να φαντάζεται τι θα γινόταν με το έργο του. «Τα έργα του μυρίζουν Ελλάδα, θάλασσα, χώμα, θυμάρι, πεύκο, γαλάζιο ουρανό, αγάπες, έρωτες αλλά και Ρωμιοσύνη και ήρωες του ’21 και μάχες ξακουστές και κατορθώματα μοναδικά και μας μεταφέρουν σε κόσμους αλλοτινούς», υπογράμμισε η κ. Αδαμοπούλου.

«Θεωρώ σημαντικό το γεγονός, ένας, τέτοιας εμβέλειας ζωγράφος, πανεθνικός, πανέλληνας, ο Θεόφιλος, να φέρνει κοντά δύο τόπους τόσο μακρινούς και συνάμα τόσο κοντινούς. Η κουλτούρα είναι ενιαία, το πνεύμα είναι ενιαίο, ο πολιτισμός είναι ενιαίος, είμαστε Έλληνες όλοι, ο Θεόφιλος μας έφερε κοντά. Αυτός ήταν και ο διακαής μας πόθος. Μας πήρε καιρό να οργανώσουμε την έκθεση. Τα έργα του Θεόφιλου είναι μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έπρεπε να μετακινηθούν με ειδικές άδειες του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου, παλέψαμε 6 μήνες να έχουμε την αδειοδότηση και να φέρουμε τη Μυτιλήνη στην Ύδρα»,η κ. Αδαμοπούλου. Παράλληλα, η κ. Αδαμοπούλου προανήγγειλε και κάποιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα αναφέρονται, κυρίως, στην νεολαία του τόπου τους και των όμορων νησιών.

«Πρόκειται για τρεις δράσεις. Η πρώτη είναι εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήριο για τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με παράλληλο κάλεσμα των σχολείων όμορων νησιών, που θα διαρκεί 90 λεπτά και θα περιλαμβάνει διαδραστικές τεχνικές προκειμένου οι συμμετέχοντες, με βιωματικό τρόπο, να εξοικειωθούν με τα έργα της έκθεσης, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μία εικαστική δραστηριότητα προκειμένου να εκφραστεί μέσα από τις τεχνικές αυτές το πνεύμα του Θεόφιλου. Η δεύτερη δράση θα είναι ένα εργαστήριο με εκπαιδευτικούς. Σκοπός του εργαστηρίου θα είναι πώς το έργο του Θεόφιλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την διδακτική διαδικασία. Η τρίτη δράση θα είναι μία βιωματική προσέγγιση του έργου του Θεόφιλου με εργαστήριο ενσυνειδητότητας για ενήλικες», εξήγησε η κ. Αδαμοπούλου.