Δέκα ταινίες για την Επανάσταση του 1821
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 επηρέασε όλες τις τέχνες και φυσικά και τον κινηματογράφο. Την 25η Μαρτίου τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν ελληνικές πατριωτικές ταινίες που αφορούν τα γεγονότα της ελληνικής επανάστασης.
Δοξάζωντας τον ηρωισμό των αγωνιστών του 1821 και με χαρακτηριστικά στοιχεία την επαναστατική ατμόσφαιρα και τις φουστανέλες οι παρακάτω ταινίες είναι οι πλέον χαρακτηριστικές για την 25η Μαρτίου.
Οι ταινίες αυτές -μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών- κάποιες «αγκαλιάστηκαν» από το κοινό και κάποιες άλλες όχι. Για κάποιες ταινίες υπάρχουν στοιχεία που υπογραμμίζουν ότι η απόδοσή τους στο ταμείο δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Δέκα ταινίες για την Επανάσταση του 1821
- Μπουμπουλίνα (1959)
Η Ειρήνη Παπά υποδύθηκε εξαιρετικά τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τη μεγάλη ηρωίδα της Επανάστασης του ’21. Στο πλευρό της και πάλι ο ζεν πρεμιέ της εποχής, Ανδρέας Μπάρκουλης. Μαζί τους και ο Λευτέρης Βουρνάς, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Κώστας Ανδρίτσος και το σενάριο έγραψαν ο Νέστορας Μάτσας και ο Κώστας Ασημακόπουλος.
- Ταινίες για την Επανάσταση του 1821 – Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη (1959)
Ιστορική ταινία για το 1821 όπου πρωταγωνίστησε ο Μιχάλης Νικολινάκος (Μουχτάρ). Στο ρόλο του Αλή Πασά ο αγαπημένος κωμικός Διονύσης Παπαγιαννόπουλοςκαι στο ρόλο της κυρα-Φροσύνης, η Γκέλυ Μαυροπούλου. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη ο δημοφιλής ηθοποιόςΣτέφανος Στρατηγός.
- Τα σαράντα παλληκάρια (1961)
Η ιστορία τοποθετείται στα προεπαναστατικά χρόνια, όπου ένας νεαρός τσοπάνος (Ανδρέας Ντούζος) ακολουθεί στο βουνό τον Κίτσο (Κώστας Καζάκος) και τα 40 παλικάρια του, για να πολεμήσουν τον Τούρκο δυνάστη. Αυτή ήταν η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Γιώργου Πετρίδη.
- Ταινίες για την Επανάσταση του 1821 – Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)
Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, η ταινία δείχνει τις τελευταίες μέρες πριν την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Παίζουν ο Μάνος Κατράκης, η Δάφνη Σκούρα, ο Τζαβαλάς Καρούσος και η Ίλυα Λιβυκού. Πρόκειται για τη μοναδική σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Δούκα.
- Μαντώ Μαυρογένους (1971)
Η Τζένη Καρέζη στο ρόλο της εξέχουσας μορφής της Επανάστασης, της Μαντώς Μαυρογένους. Δίπλα της πλήθος γνωστών ηθοποιών, από τον Πέτρο Φυσσούν και τον Άλκη Γιαννακά μέχρι τον Φάνη Χηνά. Σκηνοθέτης και παραγωγός Κώστας Καραγιάννης.
- Ταινίες για την Επανάσταση του 1821 – Παπαφλέσσας (1971)
Μία από τις πιο δημοφιλή ταινίες που συνήθως προβάλλουν τα κανάλια την περίοδο της 25ης Μαρτίου για την Επανάσταση του 1821 είναι η ταινία του Παπαφλέσσα. Εξαιρετικός ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο ρόλο του Γεωργίου Δικαίου Φλέσσα (Παπαφλέσσα), του μπουρλοτιέρη των ψυχών. Ο Ερρίκος Ανδρέου πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και αρτιότερης παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ τιμητική διάκριση έλαβε και ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Διονύσης Φωτόπουλος. - Ελευθερία ή θάνατος (1972)
Πρόκειται για ελεύθερη διασκευή του ποιήματος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Αστραπόγιαννος» (εναλλακτικός τίτλος της ταινίας «Λαμπέτης ο γιός του Αστραπόγιαννου»). Στο ρόλο του Λαμπέτη ο Κυριάκος Δανίκας και του αφηγητή ο Γιώργος Τζώρτζης. Αυτή είναι η μοναδική μεγάλου μήκους ταινία του Πάριδος Χατζηκυριάκου.
- Σουλιώτες (1972)
Ελεύθερη απόδοση του τιμημένου με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας μυθιστορήματος του ποιητή και πεζογράφου Μιχάλη Περάνθη. Πρωταγωνιστούν ο Χρήστος Πολίτης και η Κάτια Δανδουλάκη, σε μία από τις έξι ταινίες που έπαιξαν μαζί τη δεκαετία του ‘70. Σκηνοθέτης ο Δημήτρης Παπακωνσταντής και παραγωγός ο Τζέιμς Πάρις.
- Cliffs of Freedom (2019)
Η μοναδική ξένη ταινία της λίστας. Με φόντο την Επανάσταση του ’21, η ταινία δείχνει τον έρωτα μεταξύ ενός Οθωμανού και μιας Ελληνίδας. Στο καστ συναντάμε τον βραβευμένο με Όσκαρ Christopher Plummer, αλλά και τους ελληνικής καταγωγής Billy Zane, Costas Mandylor και Simon Kassianides. Αυτή είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Van Ling.
- Ταινίες για την Επανάσταση του 1821 – Εξόρμησις (1945)
Πρόκειται για μια από τις πιο σπάνιες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Σκηνοθέτης ήταν ο Γιάννης Χριστοδούλου και το σενάριο έγραψε ο Γιώργος Τζαβέλλας, που προτίμησε να μην αναγραφεί το όνομά του στους τίτλους αρχής. Η ταινία ήταν μια σύντομη αναπαράσταση της ελληνικής ιστορίας από το 1821 μέχρι το 1944 και είχε ως πρωταγωνιστή τον Κώστα Μπαλαδήμα (αδερφός της Κικής Πέρση).
Με αφορμή τα 200 χρόνια φέτος από την επανάσταση του 1821, διαβάστε παρακάτω για την ίδρυση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και το σήμα αυτής:
https://radar.gr/article/68141/200-xronia-apo-tin-epanastasi-toy-2021-i-epitropi-ellada-2021-kai-to-sima