Παραδοσιακά, τα μουσεία παρουσιάζουν τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την ιστορία και τις καλές τέχνες των ανθρώπων, θα έλεγε κανείς πως είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν. Το Μουσείο του Μέλλοντος στο Ντουμπάι απεικονίζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Μας οδηγεί σε ένα ταξίδι σε εποχές μπροστά, εποχές άγνωστες. Είναι επίσης μια προσπάθεια να φανταστούμε ένα μέλλον και να αγκαλιάσουμε νέες δυνατότητες.

Σχεδιασμένο για να είναι «αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό επίτευγμα», το μουσείο είναι ένα σχήμα δακτυλίου με ένα κενό στο κέντρο του, που κάθεται σε έναν τύμβο καλυμμένο με γρασίδι.

Τις πόρτες για το κοινό άνοιξε το «Μουσείο του Μέλλοντος», το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το καινοτόμο μουσείο θεωρείται το πιο τεχνολογικά προηγμένο όλης της χώρας και ενδεχομένως, όλου του κόσμου, αποτελώντας ένα «βαρύ» τουριστικό χαρτί για το αραβικό κράτος. 

Μουσείο του Μέλλοντος: Πώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια

Στο εσωτερικό του παρουσιάζεται το πώς ακριβώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια από σήμερα: Τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνολογικές καινοτομίες, επαναστατικές λύσεις κ.α. 

Μουσείο του Μέλλοντος: Πώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια

«Είναι ένα αρχιτεκτονικό και μηχανικό θαύμα» τόνισαν αξιωματούχοι των Εμιράτων, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων. 

Σύμφωνα με το National Geographic, το «Μουσείο του Μέλλοντος» συγκαταλέγεται στα 14 πιο όμορφα μουσεία του κόσμου. 

Μουσείο του Μέλλοντος: Πώς θα είναι ο κόσμος σε 50 χρόνια

Το μουσείο έχει έκταση 30.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται σε ένα κτίριο επτά ορόφων, δίπλα από το Emirates Towers στον Sheikh Zayed Road. 

Η χαρακτηριστική μορφή οδήγησε τον κυβερνήτη του Ντουμπάι και αντιπρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ να δηλώσει ότι το μουσείο είναι «το πιο όμορφο κτίριο στον κόσμο». Όμορφο πιθανώς, εντυπωσιακό σίγουρα ναι.

Χτισμένο για το Dubai Future Foundation, το επταώροφο κτίριο περιέχει έναν συνδυασμό εκθεμάτων αφιερωμένων στο μέλλον και εργαστηρίων για τη δοκιμή και την ανάπτυξη αναδυόμενης τεχνολογίας.

Τι είναι το Μουσείο του Μέλλοντος;

Το Μουσείο του Μέλλοντος είναι ένα μωσαϊκό στοιχείων — από το εικονικό στο φυσικό. Θα είναι μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ποικίλων και ριζικά διαφορετικών ιδεών, φιλοσοφιών και πνευματικών μαθημάτων και εμπειριών.

Ως χώρος και κέντρο έμπνευσης, το μουσείο θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε προβλήματα για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου για το αύριο. Θα είναι ένα μέρος για να μάθετε και να εξερευνήσετε τις δυνατότητες και να δημιουργήσετε κάτι νέο.

Μερικά από τα φανταστικά μελλοντικά επιτεύγματα που παρουσιάζονται στο μουσείο είναι ελπιδοφόρα σενάρια, αλλά αναγνωρίζουν και αντικατοπτρίζουν τους σημερινούς κινδύνους και προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν.

Σε μια εποχή που το παρόν είναι τόσο αβέβαιο όσο και το μέλλον, το Ντουμπάι κοιτάζει και επενδύει στο μέλλον, άλλωστε αυτό δεν έκανε πάντα;

«Το Μουσείο του Μέλλοντος είναι ένα «ζωντανό μουσείο», που προσαρμόζεται και μεταμορφώνεται συνεχώς καθώς το ίδιο το περιβάλλον του οδηγεί σε συνεχείς και επαναληπτικές αλλαγές στα εκθέματα και τα αξιοθέατα του», δήλωσε ο πρόεδρος του Dubai Future Foundation.