Ένας πίνακας του Paul Cézanne πουλήθηκε για 39 εκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συγκέντρωσης κεφαλαίων από ένα ελβετικό μουσείο που θέλει να μαζέψει πόρους.

Ο πίνακας “Fruits and Jar of Ginger”, πουλήθηκε από το Museum Langmatt στην ελβετική πόλη Baden ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την ανακαίνιση της art nouveau βίλας του 1900-01 και τη δημιουργία ενός κληροδοτήματος. Πριν γίνει η δημοπρασία, το μουσείο έφτασε σε έναν διακανονισμό αποζημίωσης με τους κληρονόμους ενός Εβραίου συλλέκτη που προηγουμένως πούλησε το έργο υπό πίεση.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει ένα βάζο με τζίντζερ τυλιγμένο σε ένα ψάθινο καλάθι δίπλα σε πολλά μήλα και αχλάδια, αναμενόταν να πουληθεί στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη για τουλάχιστον 35 εκατομμύρια δολάρια – αλλά τρεις πλειοδότες συναγωνίστηκαν για το έργο και τελικά τον κέρδισε κάποιος μέσω τηλεφώνου, που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος.

Το κομμάτι ξεχώρισε εν μέρει επειδή αντιπροσωπεύει το πρωτοποριακό, μεταιμπρεσιονιστικό στυλ του Cézanne. Οι επιτραπέζιες σκηνές με φρούτα αντιπροσωπεύουν έξι από τις 10 κορυφαίες τιμές δημοπρασίας του καλλιτέχνη.

Το ρεκόρ δημοπρασίας του διατηρείται από τον πίνακα “La Montagne Sainte-Victoire”, που δείχνει ένα τοπίο και πωλήθηκε για 137,8 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Διαβάστε ακόμη: