Με τις τιμές των τροφίμων να πιέζουν τα νοικοκυριά σε μια έρευνα αγοράς σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ και υπολογίστηκε  την τιμή για το τραπέζι μιας οικογένειας με ένα από τα αγαπημένα φαγητά και την πλέον κλασική ελληνική σαλάτα.

Μουσακάς και χωριάτικη σαλάτα δεν αποτελούν μόνο δύο από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων, αλλά και αντικείμενο θαυμασμού από τα εκατομμύρια των τουριστών που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τις ταβέρνες και τα εστιατόρια για να απολαύσουν τις σπεσιαλιτέ της ντόπιας κουζίνας.

Μουσακάς
Θα ξεκινήσουμε με το κυρίως πιάτο, τον μουσακά, για να διαπιστώσουμε πόσο κοστίζει ένα ταψί ικανό να χορτάσει μια τετραμελή οικογένεια. Τα υλικά και οι ποσότητες είναι πάνω κάτω αυτά που χρησιμοποιεί ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Φυσικά, οι συνταγές είναι τόσες πολλές που όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει η να αφαιρέσει κάποια υλικά.

Για ένα ταψί μουσακά χρειαζόμαστε:

800 γραμμμάρια κιμά, 750 ml φρέσκο γάλα, ένα κιλό πατάτες, ενάμιση κιλό μελιτζάνες φλάσκες, 100 γραμμάρια κεφαλοτύρι, 250 ml ηλέλαιο ή σπορέλαιο, 100 ml ελαιόλαδο, 1 χυμό ντομάτας, δύο αυγά, ένα κρεμμύδι και 250 γραμμάρια αλεύρι.

Το κόστος
Κιμάς μοσχαρίσιος: 11-13 ευρώ το κιλό – Για 800 γραμμάρια κόστος 8,80
Μελιτζάνες φλασκες: 1,5 ευρώ το κιλό – Για 5 μελιτζάνες περίπου 1,5 κιλό κόστος 2,25 ευρώ
Πατάτες: Kόστος 1 ευρώ
Ηλιέλαιο: 1,70 -2 ευρώ το κιλό  – Για περίπου 250 γραμμάρια κόστος 0,50 ευρώ
Ελαιόλαδο: Τιμή κιλού 10 ευρώ – Για 30 γραμμάρια κόστος 0,30
Αυγά: 0,25 το τεμάχιο – Για δύο αυγά κόστος 0,50 ευρώ
Κρεμμύδια: 1,20 το κιλο- Για ένα κρεμμύδι κόστος 0,22 ευρώ
Αλεύρι: 1 ευρώ το κιλό – Για 250 γραμμάρια κόστος 0,25
Χυμός Ντομάτας: 1 συσκευασία 500ml κόστος 0,80 ευρώ
Κεφαλοτύρι: Tιμή κιλού από 10-20 ευρώ – Με μια μέση τιμή 15 ευρώ το κόστος για 100 γραμμάρια ανέρχεται σε 1,5 ευρώ
Γάλα φρέσκο: 1,20 -1,50 το λίτρο – Για 750 ml κόστος 1 ευρώ
Συνολικό κόστος: 16,12 ευρώ

Κάνοντας την σούμα όλων των παραπάνω – χωρίς να υπολογίσουμε τα καρυκεύματα και το ηλεκτρικό ρεύμα- καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να δαπανήσει πάνω από 15 ευρώ και συγκεκριμένα 16,12 για ένα ταψί μουσακά.

Χωριάτικη σαλάτα
Και επειδή μουσακάς χωρίς την συνοδεία σαλάτας δεν γίνεται, ας δούμε ποιο είναι το κόστος μιας χωριάτικης.

Για  να ετοιμαστεί μια χωριάτικη σαλάτα για τέσσερα άτομα θα χρειαστούν τα παρακάτω υλικά:

Δύο ντομάτες μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους, 250 γραμμάρια φέτα περίπου, ένα κρεμμύδι, 50ml ελαιόλαδο, μία πιπεριά, ένα  αγγουράκι και οκτώ με δέκα ελιές. Οπως και για τον μουσακά, δεν υπολογίζουμε το ρεύμα και κάποια άλλα συστατικά όπως ρίγανη, αλάτι κλπ.

Το κόστος
Φέτα: 11-15 ευρώ το κιλό – Για 250 γραμμάρια κόστος 3,25
Nτομάτες: 1,5 με 2 ευρώ το κιλό – Για δύο ντομάτες μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους κόστος 1 ευρώ
Αγγούρια: 1 ευρώ το κιλό – Για ένα αγγούρι κόστος 0,25
Πιπεριές: 2 ευρώ το κιλό – Για μια πιπεριά 150 γραμμάρια κόστος 30 λεπτά
Ελαιόλαδο: 10 ευρώ το κιλό –  Για 50 γραμμάρια κόστος 0,50 ευρώ
Κρεμμύδια: 1,20 το κιλο- Για ένα κρεμμύδι κόστος 0,22 ευρώ
Ελιές: 5-7 ευρώ το κιλό – Για οκτώ με δέκα ελιές κόστος 0,75 ευρώ
Συνολικό Κόστος: 6,27 ευρώ

Προσθέτοντας το κόστος όλων των παραπάνω υλικών, μια χωριάτικη σαλάτα θα στοιχίσει σε ένα νοικοκυριό 6,27 ευρώ περίπου.

Συμπερασματικά, για ενα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, μια οικογένεια θα αναγκαστεί να βάλει βαθιά «το χέρι στην τσέπη», αφού μόνο για αυτά τα δύο γεύματα -χωρίς  συνοδευτικά και ψωμί- θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα από 22 ευρώ.

Με τις τιμές της ενέργειας να συναγωνίζονται τις τιμές των τροφίμων, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά κάνουν έλεγχο αγοράς πριν ψωνίσουν και στρέφονται σε μεγάλο βαθμό τόσο σε προϊόντα με προσφορά όσο και σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ώστε να συνεχίσουν και στο μέλλον να απολαμβάνουν έναν μουσακά και μια χωριάτικη.

Διαβάστε ακόμη: