Ο Σταύρος Μπένος τοποθετήθηκε στη θέση του συντονιστή για την Εύβοια και αυτή ακριβώς η τοποθέτηση ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των σκληρών Δεξιών.

Ήδη άρχισαν στο παρασκήνιο να διατυπώνουν ερωτήματα για την επάρκεια του στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ. και για τους «άριστους» του επιτελικού κράτους.

Η τοποθέτηση Μπένου αποκαλύπτει τη γύμνια από ικανά στελέχη, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να αναζητεί σωτήρες στο παλιό ΠΑΣΟΚ.

Οι μόνοι που αντέδρασαν θετικά στην απόφαση για τον Μπένο είναι τα όργανα του Σημίτη που περιμένουν στον πάγκο για αξιοποίησή τους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι ελπίδες της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη αναπτερώθηκαν από τη στιγμή που ο Σταύρος Μπένος αξιοποιήθηκε.

Ποιος είναι ο Σταύρος Μπένος

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986.

Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986.

Η θητεία του συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας (1986) και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της. Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Ο Σταύρος Μπένος υπήρξε Υφυπουργός Πολιτισμού την περίοδο Σεπτέμβριος 1995 – Ιανουάριος 1996, και στη συνέχεια Υπουργός Πολιτισμού μέχρι Σεπτέμβριο του 1996. Αντιμετώπισε τον πολιτισμό ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, και ως οικονομικό μέγεθος και επένδυση που συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Διετέλεσε Υπουργός Αιγαίου από το Φεβρουάριος 1999 εως τον Απρίλιο του 2000 και Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από το Σεπτέμβριο του 1997 εως το Φεβρουάριος του 1999.