Η χθεσινή εκτίναξη των τιμών των μετοχών για τον κλάδο των πετρελαίων και ειδικότερα για τις μετοχές της Μότορ Όιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων ήρθε για μια ακόμη φορά να καταδείξει το απτό ενδιαφέρον των διεθνών – κυρίως- θεσμικών επενδυτών για τα «διαμάντια» του ελληνικού χρηματιστηρίου στον τομέα της Ενέργειας, των Πετρελαίων, των Διυλιστηρίων και των ΑΠΕ, που εν μέσω ενεργειακής κρίσης αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους και μπαίνουν στο στόχαστρο των ξένων οίκων αλλά και των εγχώριων «παικτών» του Χρηματιστηρίου, που ως συνήθως ακολουθούν τις κινήσεις των ξένων!

Η εμπόλεμη κατάσταση Ρωσίας – Ουκρανίας και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση ευνοούν στον υπέρτατο βαθμό τόσο την Μότορ Όιλ (κυρίως) όσο και τα ΕΛΠΕ, που έγκαιρα είχαν τοποθετηθεί όπως επιβάλλεται στην αγορά και που συνεχίζουν να ανανεώνονται, να επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της Ενέργειας και να χτίζουν θέση!

Ως γνωστόν άλλωστε, η Μότορ Όιλ απέκτησε πρόσφατα περίπου το 30% της εισηγμένης Ελλάκτωρ καθώς και το 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, της δεύτερης ισχυρότερης εταιρείας στην αγορά των ΑΠΕ, μετά την Τέρνα Ενεργειακή!

Έτσι η ναυαρχίδα των Βαρδινογιάννηδων κατέστη πλήρης ενεργειακά σε όλα τα επίπεδα, καθώς κατέχει ΑΠΕ, εμπορία πετρελαίου, διυλιστήρια, φυσικό αέριο ενώ μπαίνει δυναμικά και στο υδρογόνο!

Μια καθετοποιημένη «πολυεθνική» της Ενέργειας σε όλα τα επίπεδα.

Αντιστοίχως τα Ελληνικά Πετρέλαια εκσυγχρονίζονται, επεκτείνονται και δημιουργούν τις συνθήκες για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα της αγοράς, εκμεταλλευόμενα στην παρούσα φάση όλα τα συγκριτικά τους προτερήματα όπως για παράδειγμα τα διυλιστήρια και το χαμηλό κόστος διύλισης!