Τρία νέα πρότζεκτς με στόχο την επέκταση της δραστηριότητας της Μοτοδυναμική παρουσίασε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Πάρης Κυριακόπουλος.

Παράλληλα, γνωστοποίησε την πρόθεση της εταιρείας να διευρύνει την θέση της στην ηλεκτροκίνηση μέσω μίας συνεργασίας αποκλειστικής εισαγωγής και διανομής κάποιας κινεζικής ή άλλης μπράντας που επιχειρούν να μπουν στην ευρωπαϊκή αγορά. 

«Γίνονται πολλές συζητήσεις αυτό το διάστημα», σημείωσε ο κ. Κυριακόπουλος ο οποίος υπογράμμισε πως η Μοτοδυναμική θέλει να επιλέξει εταιρεία «που έχει τις ίδιες Αξίες με εμάς και θα ταιριάζει στο dna μας». Αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιου είδους συμφωνία τόνισε πως «ίσως έχουμε νέα σε αυτό το κομμάτι στο εγγύς μέλλον».

Γενικά ο κ. Κυριακόπουλος κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της στρατηγικής επέκτασης που ακολουθεί η Μοτοδυναμική, εκτιμώντας ότι φέτος θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή τροχιά της εισηγμένης με παράλληλη βελτίωση της κερδοφορίας της «καβαλώντας το κύμα» της σημαντικής επέκτασης των Posche και Yamaha, της διατήρησης του ανοδικού momentum των τουριστικών ροών στη χώρα, αλλά και μέσα από νέες δραστηριότητες στις οποίες επενδύει.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τρία νέα πρότζεκτς, τα οποία έχει ξεκινήσει η εισηγμένη, απ’ τα οποία φιλοδοξεί φέτος να αυξήσει ως 10% τον κύκλο εργασιών φέτος και απ’ του χρόνου να πλέον να ενισχύσουν και την κερδοφορία της. Συγκεκριμένα η εταιρεία λανσάρει νέα οικονομική υπηρεσία car rental, δοκιμάζει τις δυνάμεις της στη λιανική με την αντιπροσωπεία της Toyota στην Πάτρα και φέρνει στην Ελλάδα της ηλεκτρικές εξωλέμβιες μηχανές torqeedo.

Το πρώτο project ονομάζεται FLIZZR. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο brand – υπηρεσία στο χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτου που θα έλθει να συμπληρώσει τη Sixt. 

Όπως εξήγησε ο κ. Κυριακόπουλος πρόκειται για μια οικονομική λύση με πιο μικρά αυτοκίνητα προς ενοικίαση σε σχέση με τον κύριο όγκο των οχημάτων της Sixt. Θα χρησιμοποιούνται μάλιστα αυτοκίνητα της Sixt που αντί να βγουν προς πώληση με την ολοκλήρωση του κύκλου τους, θα χρησιμοποιηθούν λίγα χρόνια ακόμα μέσα απ’ τη νέα υπηρεσία, η οποία θα διατίθενται κυρίως μέσα από tour operators και brokers. Όπως τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, είναι αυτοκίνητα που έχουν αποσβεστεί και η επένδυση (δηλαδή η μη πώληση) θα είναι αποδοτική στο άμεσο μέλλον. Η υπηρεσία ξεκινάει φέτος από Ηράκλειο, Χανιά και Ζάκυνθο με την προοπτική να επεκταθεί.

Η δεύτερη νέα δραστηριότητα είναι η συνεργασία με την Toyota στο κομμάτι της λιανικής, που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Η θυγατρική του Ομίλου Autodirect έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στην Πάτρα παρέχοντας παράλληλα και όλες τις υπηρεσίες after sales στους πελάτες της Toyota. Ο κ. Κυριακόπουλος αν και επισήμανε πως «προς το παρόν δίνουμε όλο το βάρος στην Πάτρα», τόνισε πως στόχος είναι η επέκταση αυτή της συνεργασίας και σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Παρ’ όλα αυτά οι κινήσεις επέκτασης θα εξαρτηθούν από πιθανά γεωγραφικά “κενά” που μπορεί να αναγνωριστούν μιας, και ειδικά στην περίπτωση της Αττικής, υπάρχουν ήδη πολλοί dealers.

Η τρίτη δραστηριότητα αφορά στην αντιπροσώπευση στην Ελλάδα των ηλεκτρικών εξωλέμβιων και εσωλέμβιων μηχανών της torqeedo. Η τελευταία είναι leader στις ηλεκτρικές μηχανές θαλάσσης και έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Yamaha.

Για το 2025 εκτίμησε ότι και τα τρία units θα κινηθούν ανοδικά. Η Sixt λόγω του τουρισμού, που ήδη σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο καταγράφει σε σχέση με πέρυσι άνοδο – με την εξαίρεση της Σαντορίνης -, η Porsche λόγω των ηλεκτρικών SUV και η Yamaha λόγω των νέων scouter.

Στον τομέα του αυτοκινήτου το 2024 οι πωλήσεις της Porsche ανήλθαν στα 50,2 εκ. ευρώ (+24,7%) με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της μάρκας να κερδίζουν σημαντικά μερίδια στις επιμέρους αγορές και να αποτελούν το 29% των ταξινομήσεων για την μάρκα. Ενώ όπως είπε ο κ. Κυριακόπουλος συνεχίζεται η δυναμική της με 94 ταξινομήσεις έως το τέλος Απριλίου. Κληθείς να σχολιάσει την επιβράδυνση που καταγράφηκε στις πωλήσεις του δ’ τριμήνου ο κ. Κυριακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως οι πωλήσεις θα είναι μέσα στο στόχο.

Επίσης, για τη Yamaha ανάφερε πως γίνονται νέες επενδύσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία, αγορές που εμφανίζουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το 2024 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 196 εκατομμύρια ευρώ έναντι 170 εκατομμυρίων ευρώ το 2023, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 15,3%. Παρ’ όλα αυτά η κερδοφορία υποχώρησε κύριως λόγω του ανταγωνισμού που πίεσε τις τιμές στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων. Τα κέρδη ebitda αυξήθηκαν οριακά κατά 0,3% στα 29,16 εκατ. αλλά τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 15,4% στα 9,74 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία επηρεάστηκαν επίσης από διαφορές που προέκυψαν μετά από φορολογικό έλεγχο της θυγατρικής Λάιον Ρένταλ Μ.Α.Ε. (Sixt)  για το έτος 2018 (προ της εξαγοράς της εταιρείας από τη Μοτοδυναμική) . Οι διαφορές στο σύνολο τους ανήλθαν στο ποσό των 867.000 ευρώ και αφορούσαν παρακρατούμενους φόρους ομολογιακού δανείου. «Εχουμε κινήσει νομικές διαδικασίες ώστε να δούμε ποια είναι η πραγματική οφειλή της εταιρείας. Εμείς θεωρούμε ότι ο φόρος έχει εξοφληθεί», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 2021 το κεφάλαιο κίνησης γύρισε θετικό στα 8,747 εκατ. ευρώ από -1,757 εκατ. ευρώ το 2023 ενώ η μείωση του χρηματοδοτικού κόστους της εταιρείας απ’ τη μείωση των επιτοκίων φέτος, όπως εκτίμησε ο κ. Κυριακόπουλος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κερδοφορίας.

Το 2024 οι πωλήσεις της Yamaha αυξήθηκαν κατά 12,9% στα 85,5 εκατ. ευρώ, της Porsche κατά 24,7% στα 50,2 εκατ. και της Sixt κατά 11,34% στα 60,3 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρός δανεισμός προς ebitda στο 1,4x.

Στην ετήσια γενική συνέλευση στις 12 Ιουνίου η εταιρεία θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή (απόδοση 4,8%) έναντι 0,12 ευρώ πέρσι.

Διαβάστε ακόμη: