Η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάσχεση πόρων φυσικών και νομικών προσώπων που έχει δεσμεύσει, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο επέμεινε στο ότι η Μόσχα εννοεί να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της» εάν η ΕΕ αποφασίσει κάτι τέτοιο και προχωρήσει.

Χαρακτήρισε τις δυνητικές κατασχέσεις «απόλυτα παράνομες» και πρόσθεσε ότι αρκετές χώρες αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η κίνηση θα ήταν συμβατή με τους διεθνείς κανόνες.

Στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η «δημιουργία ad hoc ομάδας εργασίας για τη χρήση παγωμένων και ακινητοποιημένων ρωσικών πόρων προκειμένου να υποστηριχθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.

Την ίδια ημέρα ωστόσο, το ελβετικό ομοσπονδιακό συμβούλιο ανακοίνωνε πως «ομάδα εργασίας» υπό την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης «συμπέρανε πως η κατάσχεση πόρων Ρώσων ιδιωτών θα ήταν αντίθετη στο ομοσπονδιακό σύνταγμα και την έννομη τάξη».

Διαβάστε ακόμη: