Η αμερικανική Morgan Stanley υποβαθμίζει τη σύστασή για τις ελληνικές σε equalweight από overweight αλλά για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες διατηρεί το ελκυστικό του story, παρότι τις θεωρεί πλέον ακριβές σε σχέση με τις άλλες τραπεζικές αξίες στην περιοχή μας.

Η Morgan Stanley συνεχίζει να στηρίζει το «ελληνικό story» ως ένα ελκυστικό τρόπο επένδυσης ενώ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση του τραπεζικού δανεισμού.

Οι τράπεζες διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο σε όρους λογιστικής αξίας (P/BV) έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τίτλων. Επιπρόσθετα, η χώρα δεν επωφελείται από κανένα μηχανισμό μετάδοσης από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, όπως η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Από την άλλη “αυτή τη στιγμή υπάρχουν καλύτερα και ευκολότερα στοιχήματα overweight σε άλλες χώρες στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής όπως η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”, εξηγεί η τράπεζα. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται στο υψηλότερο σημείο του εύρους της σε όρους λογιστικής αξίας και έτσι δεν είναι πλέον ελκυστικές έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών. Ο τραπεζικός αναλυτής της Morgan Stanley, Nida Iqbal, επίσης βλέπει μεγαλύτερη αξία σε άλλες τράπεζες όπως αυτές της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Morgan Stanley, 10 από τις 12 χώρες της περιοχής EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική) ξεπερνούν τις επιδόσεις του MSCI EM, οι 8 ξεπερνούν την Ευρώπη (η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα), και οι 6 την απόδοση που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους ο S&P 500, «ξυπνώντας μνήμες» 2002.

Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι τελευταία φορά που καταγράφηκαν τέτοιες εξαιρετικές, ευρείας βάσης επιδόσεις από τη περιοχή EEMEA ήταν πίσω στο 2002.