Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν έως και 10% τους επόμενους μήνες. Αυτή είναι η άποψη των στρατηγικών αναλυτών της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Graham Secker, οι οποίοι αναμένουν ότι ο δείκτης MSCI Europe θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ρευστότητα της αγοράς συρρικνώνεται, πριν ανακάμψει και πάλι προς το τέλος του έτους.

“Η ανθεκτικότητα των μετοχών από την αρχή του έτους είναι πιθανό να αμφισβητηθεί όλο και περισσότερο τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς η οικονομική δυναμική απογοητεύει και οι συνθήκες ρευστότητας περιορίζονται περαιτέρω”, έγραψε ο Secker σε σημείωμα με ημερομηνία 4 Ιουνίου. “Βλέπουμε να δημιουργούνται ρωγμές”.

Ο στρατηγικός αναλυτής – ο οποίος νωρίτερα φέτος προέβλεψε σωστά την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των ΗΠΑ – δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί πιθανότατα σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη και τα ζητήματα ρευστότητας.

Η συρρίκνωση της ρευστότητας αναμένεται καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα πουλάει ομόλογα για να γεμίσει τα ταμεία του μετά τη συμφωνία για το όριο του χρέους – με άλλους στρατηγικούς αναλυτές να προβλέπουν επίσης μεγάλο πλήγμα στις αγορές μετοχών καθώς οι τραπεζικές καταθέσεις θα λεηλατηθούν για να πληρωθούν τα νέα T-Bills.

Αφού σημείωσαν άνοδο σχεδόν 10% φέτος έως τα τέλη Απριλίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν τον Μάιο εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και μια πιθανή ύφεση.

Ο Secker εξακολουθεί να είναι θετικός για τις ευρωπαϊκές μετοχές μακροπρόθεσμα. Αναμένει ότι την καλοκαιρινή πτώση θα ακολουθήσει ανάκαμψη, καθώς η Ευρώπη επωφελείται από φθηνότερες αποτιμήσεις και πιο ανθεκτικές τάσεις κερδών σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο στρατηγικός αναλυτής αναμένει ότι ο δείκτης MSCI Europe Local θα κλείσει το έτος στις 1.970 μονάδες, γεγονός που συνεπάγεται άνοδο σχεδόν 6% από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στο σημείωμα, ο Secker υποβάθμισε επίσης τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σε ουδέτερες από υπερεπενδεδυμένες, λέγοντας ότι ο τομέας θα δυσκολευτεί να υπεραποδώσει κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης και του τέλους του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Αναβάθμισε τις φαρμακευτικές μετοχές σε υπερεπενδεδυμένες και τις μετοχές λιανικού εμπορίου τροφίμων σε ουδέτερες, ώστε να αντικατοπτρίζει μια πιο αμυντική στάση για τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε περισσότερα