Η αισιόδοξη άποψη των αναλυτών της Morgan Stanley για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ δεν την εμποδίζει να προειδοποιήσει για επικείμενη διόρθωση στη Wall Street.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά της η επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management, Λίζα Σάλετ, «το ζήτημα είναι ότι οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστηριακά ταμπλό σήμερα, αντικατοπτρίζουν την τελειότητα, κι αυτό γιατί δεν έχει υπάρξει καμία διορθωτική κίνηση μεγαλύτερη του 10% από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου 2020 έως τώρα».

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου για τη Morgan Stanley

Η παγκόσμια επιτροπή επενδύσεων της τράπεζας αναμένει διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς από 10% έως 15% πριν από το τέλος του έτους, έγραψε.

Μάλιστα, η η επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management, επισημαίνει ότι τόσο η δυναμική των σημαντικότερων αμερικανικών δεικτών κατά την διάρκεια του Αυγούστου όσο και η συνέχεια στο ράλι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των αναλυτών τις αγοράς για τις επερχόμενες εξελίξεις.

«Οι βασικοί δείκτες έχουν γυρίσει την… πλάτη τόσο στην αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης «Δέλτα» του Covid-19 όσο και στις γεωπολιτικές αλλαγές αλλά και τα υψηλότερα επιτόκια» αναφέρει στο σημείωμά της η Σάλετ και προτείνει την «εξισορρόπηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων» ιδιαίτερα εκείνων που περιέχουν τίτλους του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αναφέρει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν «συνεπείς εισηγμένες» όσον αφορά στα μερίσματα που δίνουν στους μετόχους τους, αλλά και βασικά καταναλωτικά προϊόντα και υγειονομική περίθαλψη.

Ο τεχνολογικός κλάδος

Σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley, οι κορυφαίες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου αψηφούν την μέση κυκλική κίνηση που κάνουν συνήθως οι μετοχές στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον δείκτη Ρ/Ε να παραμένει αυξημένος παρά την πτώση σε άλλους κλάδους της αγοράς όπως οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

«Καθώς οι κύκλοι των επιχειρήσεων και της αγοράς περνούν μέσα από την ύφεση, την ανάκαμψη και την διόρθωση, τα επιτόκια συνήθως αρχίζουν να ομαλοποιούνται και οι αναλογίες του δείκτη Ρ/Ε συμπιέζονται, καθώς τα κέρδη των μετοχών ενισχύονται όλο και περισσότερο από την αύξηση. Αλλά οι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου στις κεφαλαιαγορές δεν έχουν ακολουθήσει αυτούς τους κανόνες» επισημαίνει η ίδια.

Παρόλο που η Morgan Stanley παραμένει «σταθερή στις οικονομικές προοπτικές», με την Σάλετ να αναφέρει «σταθερές προοπτικές για κεφαλαιουχικές δαπάνες και ενίσχυση της αγοράς εργασίας», η παγκόσμια επιτροπή επενδύσεων της τράπεζας ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις αποτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με το σημείωμά της.

Η κίνηση των βασικών δεικτών

Η σταδιακή άρση του lockdown στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, και στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και οι προσδοκίες για επιστροφή στην ανάκαμψη έχουν συμβάλλει σε άνοδο κατά 36% του δείκτη S&P 500 από τα χαμηλά του Μαρτίου, περιορίζοντας τις απώλειές του από τις αρχές του έτους μόλις στο 5,8%. Το τελευταίο διάστημα ο S&P 500 καταγράφει ανοδική κούρσα με τις επιδόσεις του δείκτη στο δίμηνο Απριλίου – Μαΐου ναι είναι οι καλύτερες από το 2009.

Το ότι η αμερικανική αγορά πρωταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές, πάντως, δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο λένε οι αναλυτές, αφού από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης ο S&P 500 ξεπερνά σε επιδόσεις σχεδόν τους περισσότερους δείκτες.

Ο βιομηχανικός δείκτης DowJones ενισχύεται σε επίπεδο τριμήνου σε ποσοστό άνω του 1,60%, ενώ στο εξάμηνο καταγράφει άνοδο άνω του 8%. Εντυπωσιακά είναι τα κέρδη που καταγράφει σε ετήσια βάση καθώς ξεπερνούν το 27%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq συνεχίζει να καταγράφει το ένα ράλι μετά το άλλο στις τελευταίες συνεδριάσεις της WallStreet. Σε μηνιαία βάση ο Nasdaq ενισχύεται 3,5%, ενώ στο τρίμηνο η άνοδος φθάνει κοντά στο 10% και στο χρόνο το 18,6%.