Σύσταση overweight για τις μετοχές του χρηματιστηρίου Αθηνών και την Ελλάδα δίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley στη στρατηγική μετοχών για την αναδυόμενη ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EEMEA), δίνοντας για άλλη μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

«Οι ελληνικές μετοχές έχουν ισχυρή απόδοση από τις αρχές του έτους και τα τεχνικά στοιχεία βρίσκονται σε υπεραγορασμένη περιοχή, αν και όχι σε ακραία επίπεδα. Τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη συσχέτιση με την πορεία του δείκτη S&P», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προτείνει 20 μ.β. αυξημένη θέση στον εγχώριο δείκτη MSCI Greece στους διαχειριστές μετοχικών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, δηλαδή στάθμιση 0,45% επί του δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI EM.

«Μπορεί οι σχετικές επιδόσεις στις μετοχές του MSCI Greece έναντι της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών να έχουν ‘παγώσει’ πρόσφατα μετά από μια ισχυρή πορεία, η πορεία των κερδών όμως για το 2023 και το 2024 της Ελλάδας εξακολουθούν να ξεπερνούν τις αναδυόμενες και την Ευρώπη. Σε απόλυτους όρους, οι συνολικές εκτιμήσεις για τα φετινά κέρδη αλλά και του 2024 του MSCI Greece παραμένουν σε ανοδική πορεία, ενώ οι βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων των κερδών το τελευταίο τρίμηνο ήταν οι κλάδοι των υλικών, οι τράπεζες και οι βιομηχανίες», σημειώνει η Morgan Stanley.

Πότε θα έρθει η επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι υψηλό, τόσο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, όσο και σε σχέση με τις αναδυόμενες χώρες, αλλά και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημειώνουν.

Διαβάστε ακόμη: