Κορυφαία επιλογή για τη Morgan Stanley παραμένει το χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ εκτιμά ότι ο MSCI Greece είναι φθηνός.

«Η Ελλάδα παραμένει η προτιμώμενη αγορά μας στην Ευρώπη (σύσταση overweight) και συνεχίζουμε να προτιμούμε τις ελληνικές τράπεζες ως τον καλύτερο τρόπο για να έχουμε έκθεση στα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας ενεργητικού μετά την εξυγίανση των ισολογισμών μετά τον τελευταίο καθοδικό κύκλο. Έχουμε την Eurobank ως ένα από τα προτιμώμενα ονόματά μας, και αποτελεί μέρος της λίστας εστίασης στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής (EEMEA)», εξηγούν οι αναλυτές σε νέα τους έκθεση.

Επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, επαναλαμβάνει η Morgan Stanley.

Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), η οποία θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί στον δεύτερο γύρο στις 25 Ιουνίου, θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Έτσι, διατηρείται η άποψη ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τρεις οργανισμούς το 1ο εξάμηνο του 24, αλλά αναγνωρίζεται ότι υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης νωρίτερα, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προβλέψεις και η δημοσιονομική εξυγίανση συμβεί με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι μια αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική των ελληνικών μετοχών, όπως υποδεικνύει η μελέτη περίπτωσής για προηγούμενες αναβαθμίσεις IG στις χώρες της EM.

Περαιτέρω άνοδος

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα ήταν η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος (+35% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ).

Τα ισχυρά και ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, η πιθανή αναβάθμιση και συμπίεση του σχετικού premium κινδύνου σε σχέση με την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές, οι ακόμα φθηνές αποτιμήσεις παρά την ισχυρή υπεραπόδοση και τη δυναμική των κερδών, θα είναι οι καταλύτες για περαιτέρω άνοδο.

Η Morgan Stanley δηλώνει επίσης την προτίμησή της στις τράπεζες, ως τρόπο έκθεσης στα σχετικά ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με την υψηλή ευαισθησία τους στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τους μειωμένους κινδύνους ποιότητας ενεργητικού μετά την εξυγίανση των ισολογισμών μετά τον τελευταίο καθοδικό κύκλο.

Η Eurobank είναι μία από τις προτιμώμενες μετοχές, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Διαβάστε περισσότερα