Για την πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να κάνουν ένα μίνι ράλι ανόδου το προσεχές καλοκαίρι μίλησε ο Martijn Rats της Morgan Stanley, εν μέσω φόβων για πιθανή διακοπή της προσφοράς μετά από τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια, την ώρα που η Federal Reserve μπορεί σύντομα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, εξέλιξη που παραδοσιακά ενισχύει τη ζήτηση.

«Υπάρχει η άποψη στην αγορά ότι οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ μπορούν να καλύψουν όλη την αύξηση της ζήτησης φέτος και επομένως δεν υπάρχει πολύ περιθώριο για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ. Αυτή δυναμική, προς το παρόν, βάζει ένα μικρό ανώτατο όριο στην τιμή. Είχαμε μια καλή ποσότητα πλεονάζουσας χωρητικότητας. Νομίζω όμως ότι το καλοκαίρι θα δούμε υψηλότερες τιμές από ό,τι περιμένει ο κόσμος», εξήγησε ο Rats, μιλώντας στο CNBC.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα των αγορών αργού. Ωστόσο, οι πρόσφατες αναταραχές μπορεί να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου.

«Από την πλευρά της προσφοράς, βλέπουμε μια επιβράδυνση στην επεξεργασία του σχιστόλιθου των ΗΠΑ, ενώ οι αρχές στη Βραζιλία και τον Καναδά είναι ασταθείς. Περιμέναμε να αυξηθούν τα αποθέματα, αλλά μέχρι τώρα είναι σταθερά», πρόσθεσε ο Rats.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί δείκτες, όπως οι φυσικές διαφορές και τα περιθώρια διύλισης, μεταξύ άλλων, που δείχνουν ότι η αγορά πετρελαίου έχει ήδη περιοριστεί λίγο περισσότερο από ό,τι υποδηλώνει η τρέχουσα τιμή spot.

«Τώρα, αυτή τη στιγμή περνάμε από τη συντήρηση των διυλιστηρίων πετρελαίου, οπότε αυτό είναι πάντα λίγο ήπιο μέρος του έτους. Αλλά νομίζω ότι καθώς έρχεται η καλοκαιρινή περίοδος, τα αποθέματα ίσως να χρειαστεί να αυξηθούν», πρόσθεσε

Διαβάστε ακόμη: