Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε τις προοπτικές για το Ισραήλ από «θετικές» σε «σταθερές».

Πρόκειται για ένα ακόμη “πισωγύρισμα” στην οικονομία του Ισραήλ από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα τον περασμένο μήνα, λόγω των προτεινόμενων αλλαγών στο δικαστικό σύστημα που είναι ευρέως αντιδημοφιλείς μεταξύ των πολιτών.

Προς το παρόν, ο Moody’s άφησε τη συνολική βαθμολογία A1 για το Ισραήλ, επιτρέποντάς του να παραμείνει στο ανώτερο σημείο της κατηγορίας επενδυτικής βαθμίδας. Όμως, καθώς η αξιολόγηση υποχωρεί, μια χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια σε πιθανούς δανειολήπτες.

Η πτώση των αξιολογήσεων εμποδίζει επίσης ορισμένα κεφάλαια να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα μιας χώρας. Επιπλέον, οι εξωτερικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της οικονομίας του Ισραήλ. Σε σημείωμα που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο Moody’s έγραψε: «Η αλλαγή της προοπτικής σε σταθερή από θετική αντανακλά την επιδείνωση της διακυβέρνησης του Ισραήλ, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την πρόταση της κυβέρνησης για αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος της χώρας».

Το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ σημείωσε πτώση 14% τον περασμένο μήνα και από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα ο δείκτης έχει χάσει σχεδόν το 1/4 της αξίας του καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιθανές αλλαγές στο νομικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα