Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει στις ελληνικές τράπεζες η Moody’s, καθώς διατηρεί τις θετικές προοπτικές.
«Διατηρήσαμε τις θετικές προοπτικές μας (σταθερό Ba3) για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και πληθωριστικές πιέσεις, που είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023.
Οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες πλήρους εφαρμογής των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Η ισχυρή εταιρική πιστωτική ζήτηση θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και της βασικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα σχηματίζονται προβλέψεις για ζημίες δανείων και οι ανάγκες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες», αναφέρουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.
Όπως προσθέτουν, τα επίπεδα κεφαλαίου θα σταθεροποιηθούν, επειδή οι τράπεζες πήραν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών από τιτλοποιήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προκαταβολικά το 2020-2021. Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν υγιείς, καθώς οι καταθέσεις των πελατών θα αυξηθούν. Το λειτουργικό περιβάλλον θα είναι δύσκολο, αν και η οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση πιστώσεων θα παραμείνουν υγιείς.
Στο 3% η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2022
Σύμφωνα με τη Moody’s, το πραγματικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3% το 2022 και 4,3% το 2023, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020 και ανάκαμψη 8,3% το 2021, κυρίως λόγω της ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών και τις ισχυρές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
Η ελληνική οικονομία μπήκε δυναμικά στο 2022, επιτυγχάνοντας σταθερή ανάκαμψη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (αξιολογήσεις Caa2 υπό εξέταση).
Η στρατιωτική σύγκρουση έχει προκαλέσει σημαντική άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη το 2022. Ωστόσο, τα κεφάλαια μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα εισαχθούν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι πιθανό να βοηθήσει στην αύξηση των πιστωτικών ροών και τον μετριασμό των κινδύνων τους επόμενους 12-18 μήνες.
Στο 10% υποχώρησε ο δείκτης NPEs
Σχετικά με τα NPEs, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε περίπου στο 10% τον Δεκέμβριο του 2021,από 33% στο τέλος του 2020 και 49% τον Δεκέμβριο του 2016.
Παρά την πτώση, ο δείκτης NPEs της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη και ορισμένα τρωτά σημεία παραμένουν από τις καθαρές εισροές NPE που προέρχονται κυρίως από τα παλαιά προβληματικά δάνεια.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ωστόσο στόχο έναν μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες να αναφέρουν ήδη δείκτες περίπου 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.