Μια κλιμάκωση των εντάσεων θα επηρεάσει τα ευρωπαϊκά κράτη μέσω τριών κύριων καναλιών, εκτιμά η Moody’s. Οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις καθώς οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% των στερεών καυσίμων της Ευρώπης (όπως ο άνθρακας), το 38% του φυσικού αερίου και το 26% του αργού πετρελαίου.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε απόφαση των ρωσικών αρχών να μειώσουν τις ενεργειακές προμήθειες για να αποκτήσουν πολιτική επιρροή ή ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.
Η βλάβη των φυσικών υποδομών αποτελεί έναν άλλο κίνδυνο, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία διέρχεται μέσω αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Η διαταραχή στο φυσικό αέριο ειδικότερα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και να αποδυναμώσει προσωρινά την οικονομία της ΕΕ, διότι αποτελεί κρίσιμο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και βασικό καύσιμο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
Μια εντατικοποίηση του πληθωρισμού θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιέσεις στην ΕΚΤ και σε άλλες κεντρικές τράπεζες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα θα επιβάρυναν επίσης τα δημόσια οικονομικά. Οι πιέσεις θα ενταθούν εάν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν να θεσπίσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, όπως ανώτατα όρια τιμών ή επιδοτήσεις, υπογραμμίζει η Moody’s.
Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στην «ενεργειακή καταιγίδα»
Στο report του οίκου αξιολόγησης για τις επιδράσεις μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η χώρα μας (αξιολόγηση Moody’s Ba3 σταθερές προοπτικές), όπως και η Γερμανία, η Αυστρία (Aa1 σταθερό) και η Ιταλία (Baa3 σταθερό) επίσης είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε διαταραχή της παροχής ρωσικής ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία και την Ελλάδα, υπολογίζει η αμερικανική εταιρεία. Και οι δύο χώρες εισάγουν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας τους (73% και 82% της συνολικής ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ενέργειας, αντίστοιχα). Για την Ελλάδα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% του πετρελαίου της και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ιταλίας προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου είναι πολύ χαμηλότερο. Οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου και η ευκολότερη πρόσβαση σε άλλους προμηθευτές στη Βόρεια Αφρική μετριάζουν κάπως τους κινδύνους αλλά τα εμπορικά ανοίγματα είναι περιορισμένα και για τις τρεις χώρες.
Η Moody’s βλέπει ωστόσο τον κίνδυνο η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Αυστρία να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλεια τους ως εξαιρετικά περιορισμένο, κυρίως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης στη νότια και κεντρική Ευρώπη. Ειδικά για την Αυστρία, η Μoody’s εξαίρει την πολιτική που έχει ακολουθήσει σε ΑΠΕ, η οποία έχει επιτρέψει την μερική ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της χώρας. “ Η Αυστρία έχει σταματήσει να δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές φυσικού αερίου ανά χώρα προέλευσης για λόγους εμπιστευτικότητας, οι αριθμοί που διατίθενται από τη Eurostat μέχρι το 2013 υποδηλώνουν ότι περίπου το 60% των συνολικών αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, τα χαμηλότερα μερίδια εξάρτησης της Αυστρίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και η πολύ υψηλότερη συμβολή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιορίζουν τους σχετικούς κινδύνους”, επισημαίνει η Moody’s.