O οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa3/ P-3, διατηρώντας τις προοπτικές θετικές προχώρησε σε αναλυτικό note που εξηγεί τους λόγους για την αναβάθμιση.
Σε σχέση με τις θετικές προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και τις αξιολογήσεις ανώτερων μη εξασφαλισμένων τίτλων που διατηρούνται, αντανακλούν την προσδοκία του οίκου ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να βελτιώνει το πιστωτικό της προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες.
Η τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει περαιτέρω τα κέρδη και τα επίπεδα κεφαλαίου της και θα μειώσει τα προβληματικά της δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερούμενων δανείων της με κρατική εγγύηση. Αυτοί οι παράγοντες ασκούν ανοδικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας (ba2), η οποία εξακολουθεί να τοποθετείται μία βαθμίδα χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Ελλάδας (Ba1 σταθερό).
«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων σε Baa3 της Τράπεζας Πειραιώς είναι δύο βαθμίδες υψηλότερη από τη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA) ba2, όπως υποδεικνύεται από την προηγμένη ανάλυση Loss Given Failure (LGF) και αυτό οφείλεται κυρίως στη δεξαμενή καταθέσεων της τράπεζας στην Ελλάδα (Ba1 σταθερό) και στις υποχρεώσεις μειωμένης εξασφάλισης μέσω των ομολόγων της Tier 2 και Additional Tier 1 (AT1) που εκδίδονται από την εταιρεία συμμετοχών της Piraeus Financial Holdings S.A. (PFH, Ba2 θετικό). Η BCA της τράπεζας λαμβάνει υπόψη τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της, λόγω των διορθωτικών ενεργειών που έχουν ληφθεί για τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε περίπου 3,5% τον Μάρτιο του 2024 από 6,6% τον Μάρτιο του 2023», εξηγεί ο οίκος.
Η Moody’s εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε επίσης να βελτιώσει σταδιακά την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της και να μειώσει σημαντικά την κοστολογική της βάση. Η τράπεζα κατάφερε να αυξήσει σταδιακά τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) σε 13,6% από τον Μάρτιο του 2024, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τους τοπικούς ομολόγους της. Ωστόσο, η κεφαλαιακή διάρθρωση της τράπεζας ενσωματώνει υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs), οι οποίες περιορίζουν το ενσώματο ρυθμιστικό απόθεμα απορρόφησης ζημιών σε σχέση με εκείνο των ομότιμων τραπεζών. Περισσότερες δράσεις απομείωσης κινδύνου στον ισολογισμό και ενίσχυσης του κεφαλαίου σύμφωνα με το σχέδιο 2024-2026 της τράπεζας θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω τη φερεγγυότητα και την αναπτυξιακή της ικανότητα, υποστηρίζοντας περαιτέρω το πιστωτικό της προφίλ.
Τα δυνατά σημεία, οι προκλήσεις και τι μπορεί να αλλάξει την αξιολόγηση της τράπεζας
Αναφορικά με τα δυνατά σημεία της Τράπεζας Πειραιώς, η Moody’s σημειώνει:
- τα σημαντικά μειωμένα προβληματικά δάνεια βελτιώνουν την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας,
- τις αυξανόμενες καταθέσεις πελατών και η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ενισχύουν το προφίλ χρηματοδότησης και τη ρευστότητα της τράπεζας,
- οι χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες στηρίζουν τα κέρδη της τράπεζας, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Στον αντίποδα, οι προκλήσεις:
- οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων στην ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας στο μέλλον,
- οι κεφαλαιακές μετρήσεις ενσωματώνουν υψηλό επίπεδο DTCs, υπονομεύοντας την ποιότητα του βασικού κεφαλαίου της,
- τα κρατικά εγγυημένα καθυστερημένα δάνεια και κατασχεμένα ακίνητα στον ισολογισμό ‘καταναλώνουν’ κεφάλαια.
Παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση ή υποβάθμιση
Οι αξιολογήσεις των καταθέσεων και του ανώτερου χρέους θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν αν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών του ενσώματου κεφαλαίου και της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας, ενώ παράλληλα διατηρήσει τη σταθερή κερδοφορία και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις MREL. Αυτές οι τάσεις σε συνδυασμό με την επίλυση των καθυστερούμενων δανείων με κρατική εγγύηση και των περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί θα βελτιώσουν τη φερεγγυότητα και την ικανότητα απορρόφησης ζημιών της.
«Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση, δεδομένων των σημερινών θετικών προοπτικών των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων καταθέσεων και των αξιολογήσεων ανώτερων μη εξασφαλισμένων δανείων, μια υποβάθμιση είναι απίθανη σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν σε περίπτωση απότομης αύξησης του σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή σε περίπτωση που δεν εκπληρώσει τις κεφαλαιακές προβλέψεις της στο μέλλον. Οποιαδήποτε επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος θα ασκήσει επίσης καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις της τράπεζας», συμπεραίνει η Moody’s.
Διαβάστε ακόμη:
- H υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου προκάλεσε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου
- Σμαράγδα Καρύδη – Θοδωρής Αθερίδης: Διακοπές με το σκάφος τους
- Δέσποινα Βανδή: Τα σχόλια των Τούρκων για την ακύρωση της συναυλίας για την αφίσα του Ατατούρκ
- Χρυσοχοΐδης: Αθλητική βία και οργανωμένο έγκλημα είναι συγκοινωνούντα δοχεία