Την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία και πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας έχει αυξηθεί, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με τον παρατεταμένο χαρακτήρα που παίρνει ο πόλεμος και την αυξανόμενη συμμετοχή των δυτικών κυβερνήσεων στην προμήθεια όπλων, εκφράζουν οι αναλυτές της Moody’s.

Περαιτέρω περιορισμοί στις ενεργειακές προμήθειες καθώς και ο κυβερνοπόλεμος είναι τα πιο πιθανά σενάρια κλιμάκωσης, θεωρεί ο οίκος, αλλά εκτιμά ότι οι τυχόν επιπτώσεις για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών πιθανότατα θα είναι περιορισμένες.

«Αντίθετα, μια ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση στην οποία θα εμπλακεί η Ε.Ε. ή χώρες του ΝΑΤΟ θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση, αλλά είναι πολύ λιγότερο πιθανή», εξηγούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τη Moody’s, οι περισσότερες ευρωπαϊκές αξιολογήσεις θα ήταν ανθεκτικές στη διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία, με τον οίκο να θεωρεί ότι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία είναι πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όσες χώρες έχουν ενεργοβόρες βιομηχανίες και λιγότερες εναλλακτικές για την προμήθεια ενέργειας είναι πιο ευάλωτες.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με μέτρια έκθεση.

Moody’s: Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο – Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο-1

Τυχόν υβριδικές επιθέσεις –κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης κτλ- θα είχαν περιορισμένες επιπτώσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις.

Όμως, μία στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα πυροδοτούσε υποβαθμίσεις.

Πέραν της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η Μολδαβία θεωρείται πιο εκτεθειμένη σε αυτά τα ρίσκα.

Ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η Moody’s βλέπει υψηλότερο πολιτικό ρίσκο σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας με τη Ρωσία ή/και την Ουκρανία και το ιστορικό τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία.

Moody’s: Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο – Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο-2

Πάντως, ο οίκος δεν βλέπει αλλαγές στο πολιτικό ρίσκο της Σουηδίας και της Φινλανδίας έπειτα από την αίτηση για το ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί ότι τα όποια ρωσικά αντίποινα δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τις αξιολογήσεις τους.