Στην αναβάθμιση του outlook σε «θετικό» από «σταθερό», της Εθνικής Τράπεζας αλλά και της Eurobank, προχώρησε η Moody’s.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο αμερικάνικος οίκος αναβάθμισε και το outlook της ελληνικής οικονομίας, ενώ την ίδια μέρα ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, DBRS είχε αναβαθμίσει επίσης τις προοπτικές των συγκεκριμένων συστημικών τραπεζών.

Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, η Moody’s εξηγεί ότι η αλλαγή αυτή λαμβάνει υπόψη την ισχυρή οικονομική απόδοσή της και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου της τράπεζας υποδεικνύουν μια σταθερή και διαρκή απόδοση με 18% ετήσια αύξηση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων (Ιούνιος 2024) και αναλογία κόστους προς πυρήνα εσόδων 30,1%. Επισημαίνει την αύξηση 15% στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε ετήσια βάση, η οποία σταδιακά βοηθά στη διαφοροποίηση των κερδών της Εθνικής.

Επιπλέον, ο οίκος στέκεται στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση με δείκτη CET1 18,3% τον Ιούνιο του 2024. Επισημαίνει ότι η ισχυρή κεφαλαιακή βάση υπονομεύεται σε ένα βαθμό από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του κεφαλαίου CET1. Η φερεγγυότητα της Εθνικής, όμως, υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωσή της ποιότητας του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3,3% (μείωση από το 5,4% τον Ιούνιο του 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη μέσω προβλέψεων (85,6%).

Η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί καθαρά ταμειακά διαθέσιμα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 240%.

Eurobank

Όσον αφορά τη Eurobank, οι αναλυτές της Moody’s αναφέρουν ότι συνυπολογίστηκαν οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, η γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού και τα κέρδη της τράπεζας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πέτυχε η απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 18,5% το α’ εξάμηνο και αναλογία κόστους προς βασικό εισόδημα (Cost-to-Core Income) 32,3%.

Το ισχυρό πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αναδεικνύεται και μέσω του pro-forma δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) 16,2% τον Ιούνιο του 2024 (ενσωματώνοντας τη διανομή μερίσματος και την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 19,3%.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η πλειοψηφική συμμετοχή (περίπου 56%) που απέκτησε η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα υποστηρίζει περαιτέρω το πιστωτικό της προφίλ της, ενισχύοντας το γεωγραφική της διαφοροποίηση.

Σημειώνεται πως ο οίκος επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις των δύο συστημικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων σε Baa2/P-2, το αυτόνομο Baseline Credit Assessment (BCA) και το Adjusted BCA στο ba1, τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) σε Baa2/P-2 και τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) σε Baa3(cr)/P-3(cr).

Διαβάστε ακόμη: