Στις 20 πόλεις που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα ζωής περιλαμβάνει την Αθήνα, για δεύτερο διαδοχικό έτος, το γνωστό βρετανικό περιοδικό «Monocle», κάνοντας λόγο για την «επιστροφή» της ελληνικής πρωτεύουσας.

Το «Monocle», που «ζύγισε» τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά χαρακτηριστικά – από το προσδόκιμο ζωής και το κατά κεφαλήν εισόδημα έως τη δυνατότητα να βρεις καλό φαγητό ακόμα και αργά το βράδυ – στέκεται ιδιαίτερα στα κίνητρα που έχουν δοθεί για την αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων, δηλαδή της «αρχιτεκτονικής κληρονομιάς» της πόλης, στην ιστορία της Αθήνας και στην αναγεννημένη καλλιτεχνική σκηνή.

«Πόλος έλξης της Αθήνας δεν είναι μόνο τα αρχαία μνημεία»

«Πέρυσι η Αθήνα κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στον τουρισμό», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό. «Πόλος έλξης δεν είναι μόνο τα αρχαία μνημεία. Η σκηνή της δημιουργίας είναι πιο ενεργή παρά ποτέ, με καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο να μετακομίζουν στην πόλη ώστε να αξιοποιήσουν τα σχετικά χαμηλά ενοίκια και την πληθώρα άδειων χώρων που μετατρέπονται σε γκαλερί ή εργαστήρια», συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως παράλληλα η «γαστρονομική φήμη» της πόλης «ανθίζει».

Φυσικά δεν λείπουν προβλήματα, όπως η μόλυνση και οι κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια. Οι συντάκτες του «Monocle» αναφέρουν ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση είναι «αξιοσημείωτη», όμως αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει την επίδραση του πληθωρισμού στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο, με το περιοδικό να επισημαίνει πάντως ότι η υπό κατασκευή Γραμμή 4 του Μετρό, που σε πρώτη φάση θα έχει 15 σταθμούς, «προσφέρει ελπίδα».

«Στη μεγάλη εικόνα, η πόλη έχει προοδεύσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο ελκυστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης», καταλήγει το αφιέρωμα του «Monocle» στην Αθήνα. «Η νέα παραλιακή ανάπλαση στο Ελληνικό, που χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο έργο αστικής αναγέννησης είναι εμβληματική μίας πόλης και μίας χώρας που έχει το βλέμμα της στραμμένο σταθερά προς τα εμπρός».

Διαβάστε ακόμη: