Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ στην Αστυπάλαια μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού που είδαν φέτος κατακόρυφη αύξηση του φόρου, που πλέον κατατάσσει το νησί μεταξύ των πιο ακριβών στη χώρα.

«Έγινε λάθος με τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μία αδικία η οποία θα διορθωθεί», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κατοίκους μετά τη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη της β’ φάσης του Astypalea Project παρουσία και του Προέδρου της VW.

Σημειώνεται πως φέτος ο φόρος ακίνητης περιουσίας υπολογίστηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες από 650 ευρώ το τετραγωνικό έφτασαν να διαμορφωθούν σε 800-2.150 ευρώ στο νησί.

Ενδεικτικά, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στη Χώρα της Αστυπάλαιας έχει καθοριστεί στα 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τη Χώρα της Καλύμνου είναι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και στην Πάτμο 1.750 ευρώ/τετραγωνικό.

Ο δήμαρχος του νησιού κ. Νίκος Κομηνέας σε πρόσφατη επιστολή του τόσο προς το υπ. Οικονομικών όσο και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό εξηγούσε πως με τις νέες αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν στο νησί, χωράφια που βρίσκονται σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς καμία ανάπτυξη έχουν αξία αντίστοιχη με αστικές περιοχές – οικισμούς άλλων νησιών, όπως η Ερμούπολη στη Σύρο και ο Αρχάγγελος στη Ρόδο.