Έναν χρόνο μετά την επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος του Ομίλου VW Herbert Diess ανάβουν το πράσινο φως για την έναρξη της β’ φάσης του.

Μίας φάσης, που μετά την έναρξη του πυλώνα της ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος αντικατάστασης οχημάτων με ηλεκτρικά και τη δωρεά Δημοσίας Χρήσης ηλεκτρικών Οχημάτων εκ μέρους του Ομίλου VW, επεκτείνεται πλέον και στην «έξυπνη κινητικότητα» με την παρουσίαση μεταξύ άλλων της εφαρμογής «Astymove» που θα αποτελέσει την πλατφόρμα υπηρεσίας μοιραζόμενων ηλεκτρικών μίνι βαν στο πλαίσιο της δημοτικής συγκοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η VW θα κάνει την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μίνι βαν που έφτιαξε, του ID.BUZZ, το οποίο θα βγει στους ευρωπαϊκούς δρόμους το προσεχές φθινόπωρο. Ως τότε τα μοναδικά μίνι βανς του συγκεκριμένου μοντέλου θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αστυπάλαιας!

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος καθώς και η Διοίκηση της Volkswagen η οποία επέλεξε το νησί των Δωδεκανήσων για την εξέλιξη του project Αστυπάλαια.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες έχουν πειστεί ότι αυτό που γίνεται εδώ είναι επανάσταση

«Πριν από δύο χρόνια επιλέξαμε ένα ελληνικό νησί για να κινηθούμε στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία έχει χρησιμότητα εάν εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ο κ. Φραγκογιάννης ήταν η μηχανή που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Η Αστυπάλαια κάλυπτε τις ανάγκες της VW και διαπιστώσαμε ότι η δημοτική αρχή πίστεψε το project», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.  «Θυμάμαι όταν ήρθαμε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ έβλεπα στα μάτια πολλών να υπάρχει η επιφύλαξη. Οι πολίτες έχουν πειστεί ότι αυτό που γίνεται εδώ είναι επανάσταση γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί», συμπλήρωσε.

«Όσα έχουν γίνει δεν θα είχαν νόημα εάν η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθούσε να παράγεται από τα παλιά εργοστάσια. Πλέον ερχόμαστε και δρομολογούμε ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ και το οποίο έρχεται και κουμπώνει στο δίκτυο του νησιού έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πιστεύω πολύ στο astypalea project διότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν δεν έχουμε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «στη μάχη της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να είμαστε στάσιμοι».   «Δεσμεύομαι ότι θα έρχομαι τακτικά για να επιβλέπω την πρόοδο του project», κατέληξε ο πρωθυπουργός.