Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην πρώτη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.

Αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, είπε ότι «θα εκφράζεται άλλοτε με τις mega-πυρκαγιές και άλλοτε με τις πλημμύρες. Δεν θα τα αντιμετωπίζουμε ως έκτακτα γεγονότα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Στον Καναδά κάηκαν εκτάσεις μεγαλύτερες της Κροατίας, στην Ευρώπη είχαμε διαδοχικά κύματα βροχών που προκάλεσαν ζημιές σε πολλες χώρες και ο Daniel που προκάλεσε καταστροφές στη χώρα χτύπησε και τη Λιβύη».

«Λίγες ημέρες μετά με τον Daniel έπεσαν εκατομμύρια τόνους νερού στον Πηνείο. Στο Βόλο καταγράφηκαν ποσοστά βροχής σε μια ημέρα που η Αττική τα βλέπει σε έναν χρόνο. Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας χώρας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«H άμυνα στην κλιματική κρίση παγκόσμια κι όχι ελληνική», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρέος της πολιτικής όχι να παρατηρεί μοιρολατρικά το φαινόμενο. Θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμούς, θα υπερασπιστώ όμως το έργο των εθελοντών και υπαλλήλων. Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στο 112, φέρνοντας ως παράδειγμα τις φωτιές στη Χαβάη.

«Ο μηχανισμός είναι μία κατάκτηση και πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. Βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες με αυτοματοποιημένες διαδικασίες», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε 120 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς για 33.000 νοικοκυριά και οι καταβολές συνεχίζονται 2 φορές την εβδομάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ συμπλήρωσε: «Τις επόμενες μέρες ξεκινάει η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, για πλημμυροπαθείς που βρίσκονται εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους και φιλοξενούνται από άλλους».

«Για τις επιχειρήσεις προχωράμε πριν τις γιορτές της καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους», είπε.

Αναφερόμενος στις υποδομές, είπε ότι «τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από πριν», υπογραμμίζοντας ότι «έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα».

«Τα έργα του Ιανού άντεξαν. Η αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ξέρω ότι υπάρχει οργή και απογοήτευση για το αν θα τα καταφέρουν, τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο που επλήγη από τις φωτιές. Να ξέρουν ότι είμαστε δίπλα τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι νέες συνθήκες ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: