Σήμερα (29/03), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στις εργασίες της 2ης Συνόδου για τη Δημοκρατία, την οποία συνδιοργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κόστα Ρίκα, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ζάμπια. Ο Πρωθυπουργός, που προσκλήθηκε στη Σύνοδο από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, συμμετείχε στη θεματική συνεδρία με τίτλο «Η δημοκρατία αποφέρει οικονομική ανάπτυξη και κοινή ευημερία».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «σήμερα, η απειλή ενάντια στον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας είναι ίσως εντονότερη από οιαδήποτε άλλη στιγμή, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Για αυτόν τον λόγο, δεν πρέπει ποτέ να αμφιταλαντευθούμε στην προώθηση των πολιτικών, ατομικών και οικονομικών δικαιωμάτων, ενισχύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος Δικαίου, υπερασπιζόμενοι τη λογοδοσία, μαχόμενοι κατά της διαφθοράς και αγωνιζόμενοι για τη συμπεριληπτικότητα».

«Η βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, απείλησε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και αποδυνάμωσε τους θεσμούς της, όμως, αυτό δεν ισχύει σήμερα.

Το 2019, οι Έλληνες απέρριψαν τα δόγματα και τάχθηκαν υπέρ της δημοκρατικής ανθεκτικότητας και των μεταρρυθμίσεων, που βασίζονται σε ισχυρό νομικό πλαίσιο, ανεξάρτητους και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν, η κυβέρνησή μου έδωσε προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του κράτους, πολέμησε τη διαφθορά και ψήφισε εκατοντάδες νόμους που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας.

Η επιτυχία μας δεν έγκειται σε μία διαχειριστική διαδικασία που κινείται από την κορυφή προς τη βάση, αλλά στην ιδιοκτησία αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων από καλά ενημερωμένους, κοινωνικά ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες που συμμετέχουν δυναμικά σε μία ανοιχτή, ανεκτική, ελεύθερη, πλουραλιστική και δημοκρατική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, εξέφρασε την υπερηφάνειά του, για το γεγονός ότι σήμερα, η Ελλάδα είναι μία από τρεις μόλις χώρες στην Ευρώπη που έχουν ενσωματώσει τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στον ετήσιο σχεδιασμό τους και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενισχύοντας την άμεση συμμετοχή για όλη την κοινωνία των πολιτών, αλλά και δίνοντας φωνή τόσο σε νέους, όσο και ηλικιωμένους. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε και έλαβε μέρος και στην 1η Σύνοδο, το 2021.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχει αποτελέσει το πλαίσιο για τις πολιτικές της, σημειώνοντας ότι «τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά το κράτος Δικαίου, τη λογοδοσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη συμπεριληπτικότητα, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ακατάπαυστα «για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Το έργο μας αποτυπώνεται στους δείκτες για τη διαφθορά και τη διακυβέρνηση της Διεθνούς Διαφάνειας, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του “Economist”, όπου η κατάταξή μας βελτιώνεται συνεχώς».

Τέλος, δεσμεύθηκε πως μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, «προκειμένου να διαφυλάξουμε το σύστημά μας, που βασίζεται σε κανόνες και μαζί με αυτό, το μέλλον της δημοκρατίας».

Διαβάστε ακόμη: