search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηθικός ελιτισμός ή συνεννόηση και ορθός λόγος;

Χρειαζόμαστε εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική και την Δημοκρατία, όχι όσους φόρεσαν την προβιά της Ευρώπης και το φωτοστέφανο της Δημοκρατίας γιατί απέτυχαν ως αντισυστημικοί αντιευρωπαϊστές φίλοι καθεστώτων.

230329094626_ellada-ee

Γράφει η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου*

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών είναι δεδομένο ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει για τη χώρα χρειάζεται ευρύτερες συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα.

Οφείλουμε πλέον να μεταπηδήσουμε από την κουλτούρα του ηθικού ελιτισμού, της ρηχής επιχειρηματολογίας και του κατά βούληση «αντισυστημισμού», στην κουλτούρα συνεννόησης και ορθού λόγου. Αυτό είναι το κυρίαρχο έλλειμμα μας εδώ και δεκαετίες – άραγε ποιοι είναι κυρίως οι «αντισυστημικοί» αν όχι αυτοί που για δεκαετίες κρύβουν το πραγματικό «σύστημα» στο παρασκήνιο τραβώντας την προσοχή μας μακριά του με την «αγανάκτησή» τους.

Είμαστε σε ιστορικά κρίσιμο σημείο και απαιτείται ευθύνη και αναγωγή στη «μεγάλη εικόνα» διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των καταστάσεων. Χρειάζονται πιο αποτελεσματικά ανακλαστικά και μια πιο ξεκάθαρη πολιτική προσέγγιση με ποιοτικά και αξιόπιστα χαρακτηριστικά μετασχηματισμού της κοινωνίας μας. Η επιμονή και υπομονή του υγιούς κομματιού της κοινωνίας μας έχει αποδώσει, η αντίσταση των χρόνιων παθογενειών βρυχάται πριν εκπνεύσει.

Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που απαιτείται εγρήγορση:

Χρειαζόμαστε εκείνους που πραγματικά πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική και την Δημοκρατία, όχι όσους φόρεσαν την προβιά της Ευρώπης και το φωτοστέφανο της Δημοκρατίας γιατί απέτυχαν ως αντισυστημικοί αντιευρωπαϊστές φίλοι καθεστώτων.

Είμαστε ένα βήμα πριν γίνουμε, όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μια «φυσιολογική» χώρα με ένα οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που δεν βασίζεται στον κρατισμό, με μια δημόσια διοίκηση που έχει συνέχεια και αξιοκρατία, όπως μας αξίζει.

Για να διασφαλίσουμε αυτό το αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε μια γενναία ανανέωση σε επίπεδο Προσώπων. Ακόμη και οι καλύτεροι, όταν επί χρόνια κινήθηκαν με όρους λαϊκισμού και παλαιοκομματισμού, αλλοιώθηκαν. Έχει μεγάλη σημασία, να προκριθούν νέα πρόσωπα, μετριοπαθή, με κοινωνικούς, ανθρωποκεντρικούς τεχνολογικούς και οικονομικούς στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Με προσήλωση στο αποτέλεσμα. Ο Δημόσιος τομέας πρέπει να υπηρέτει τον πολίτη κατά προτεραιότητα, όχι άλλες ανάγκες και σκοπιμότητες. Να μην συγκυβερνά παράλληλα ή μαζί με τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

Για τη Νέα Δημοκρατία, συμπορευόμενη με ικανούς και νέους ανθρώπους, είναι μονόδρομος για να καταρριφθούν αποκλεισμοί και αγκυλώσεις, να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες οδηγώντας μας σε ποιοτικές, δημιουργικές και καινοτόμες πρακτικές εξέλιξης. Πάντα μέσα από ουσιαστική συνεννόηση και συνεργασίες.

Ο κόσμος μας που αλλάζει και μετασχηματίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, θα είμαστε εκεί γιατί μπορούμε.

*Η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου είναι εκπαιδευτικός-υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ.