Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γερμανού καγκελάριου, Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει τη νέα δυναμική των ελληνογερμανικών σχέσεων και τον Μερτς να προειδοποιεί τη Ρωσία με κυρώσεις αν δεν αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πρόταση για εκεχειρία στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Βερολίνο υπό τη νέα γερμανική ηγεσία, τονίζοντας τον συμβολισμό της επίσκεψης:
«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ και είμαι ο πρώτος εταίρος που υποδέχεστε στο Βερολίνο ως καγκελάριος», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις μας έχουν ωριμάσει και έχουμε πολύ στενή συνεργασία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας την πρόοδο και τη σταθερότητα:
«Η οικονομία μας σήμερα είναι από τις πιο σταθερές στην Ευρωζώνη, στον τουρισμό καταρρίπτουμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», είπε, προσθέτοντας πως η χώρα «γυρίζει σελίδα, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις».
Παράλληλα, σημείωσε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη αισθάνονται ανακούφιση που η Γερμανία έχει πλέον ισχυρή κυβέρνηση».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας:
«Συζητήσαμε για την Ουκρανία, συμφωνούμε στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών. Υπογραμμίσαμε πως η ΕΕ πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε ειρηνευτικής διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο.
Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη δική της άμυνα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
Συζητήσαμε και για το μεταναστευτικό, ο Καγκελάριος αναγνωρίζει τις προκλήσεις να είμαστε η πρώτη χώρα υποδοχής, που προστατεύει μέρα νύχτα τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά εθνικής ασφάλειας. Να δώσουμε έμφαση στις επιστροφές.
Κλείνω με τη σκέψη πως το Βερολίνο είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση, αλλά και την επανένωση ενός έθνους και μας υπενθυμίζει ότι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη, αλλά οι γέφυρες».
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Μερτς στάθηκε στη στρατηγική σημασία της ελληνογερμανικής συνεργασίας, λέγοντας ότι πρέπει να «εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα».
«Αναφερθήκαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, που δήλωσε πρόθυμη για εκεχειρία 90 ημερών. Αν δεν γίνει δεκτή από τη Ρωσία, θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περαιτέρω κυρώσεων, το 17ο πακέτο, στην ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η μπάλα είναι μόνο στην πλευρά της Ρωσίας.
Δεν είναι αυτονόητες η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της τριτογενούς μετανάστευσης, που είναι θέμα Ελλάδας και Γερμανίας. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία, να αυξηθούν οι επανεισδοχές και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία, χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σήμερα ο πρώτος φιλοξενούμενος ηγέτης» είπε ο Γερμανός καγκελάριος.
Αναφερόμενος στην άμυνα, είπε:
«Γερμανία και Ελλάδα εργαζόμαστε στην εμβάθυνση της άμυνας», ενώ ειδική μνεία έκανε και στο μεταναστευτικό, στηρίζοντας την αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου:
«Οι νέοι αυστηροί κανόνες για το άσυλο πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Κατέστησα σαφές ότι η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα προς τη Γερμανία πρέπει να μειωθεί».
Ο Γερμανός καγκελάριος επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για κοινή δράση στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας, τονίζοντας ότι «έχουμε μια βαθιά και μακροχρόνια συνεργασία με την Ελλάδα» και ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος επισκέπτης από τους ηγέτες της ΕΕ».